Today.ua

Українці отримуватимуть дві пенсії: озвучено розмір виплат

На фоні незначного, але регулярного підвищення пенсій українським пенсіонерам, в рамках нової пенсійної реформи українці незабаром будуть отримувати дві пенсії. Поряд з солідарними пенсіями, які існують в даний час, громадянам виплачуватимуться накопичувальні пенсії.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль неодноразово анонсував, що незабаром українці повинні будуть самі інвестувати у свою старість, так як держава всіх забезпечити гідною пенсією не може.

Прем'єр розповів, що якщо щомісяця пенсіонер буде відкладати на накопичувальний рахунок по 7% від зарплати, то вийшовши на пенсію, зможе отримувати додаткову виплату в розмірі 10,2% від останньої зарплати. При зарплаті в 20 тисяч і внеску в 7% ця сума становитиме 2 тисячі гривень, при зарплаті в 10 тисяч і внеску в 7% - додатково 1,02 тисячі гривень до основної пенсії.

Нововведення може запрацювати вже з 1 січня 2021 року. Уряд планує, що поступово накопичувальна пенсія буде витісняти солідарну державну пенсію.

Заощадженнями українців на другу пенсію будуть управляти приватні компанії, які мають право інвестувати їх на фондовому ринку, отримувати відсотки і заробляти на цьому. Гроші майбутнім пенсіонерам пропонують накопичувати з податків - 2% від податку на доходи фізосіб і 2% ЄСВ.

На сьогоднішній день пенсіонерів в Україні все більше, а працюючих громадян, з зарплат яких виплачується єдиний соціальний внесок (ЄСВ), що перераховується до Пенсійного Фонду, все менше. Через це в ПФУ утворилася "діра" і є ризик залишитися українцям без пенсій.

Раніше повідомлялося, на скільки збільшаться пенсії з 1 грудня 2020 року , і хто з пенсіонерів отримає надбавки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ