Today.ua

Українці в березні отримають надбавки до пенсії від 300 до 700 гривень: кому пощастить найбільше

Пенсії українцям у 2021 році будуть підвищувати в кілька етапів. У січні зросли виплати у громадян, які старше 65 років. На березень запланований наступний етап підвищення пенсій. Уже через два місяці відбудеться масштабна щорічна індексація, яка торкнеться всіх пенсіонерів. Розмір надбавки складе мінімум 300 гривень.

Попередньо заплановано індексувати пенсійні виплати на 11%. Те, яку пенсію отримають громадяни, залежить від їх зарплати і стажу. Ті, хто заробляв в два рази більше, ніж в середньому по Україні, може розраховувати на надбавку в розмірі понад 700 грн. Українці, які отримували середню і нижче середньої зарплату, отримають після індексування додаткові 300 грн. Наприклад, при пенсії в 3,5 тис. грн розмір березневої надбавки може скласти близько 385 грн.

У Пенсійному фонді повідомили, що відсоток індексації визначать в лютому за підсумками минулого року. Параметри індексації розраховуються в залежності від інфляції і росту зарплати за минулий рік.

Пенсії в Україні рахуються за такою формулою, яка з року в рік не змінюється: середня зарплата за останні три роки (по країні) × співвідношення власної зарплати до середньої по країні × стаж в роках × 1%.

Середня зарплата щорічно підвищується, на відміну від пенсій. Це призводить до того, що "старі" пенсіонери з кожним роком стають біднішими, а "нові", які з таким же рівнем зарплат і стажем виходять на заслужений відпочинок, отримують значно більше.

У квітні відбудеться автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів. А два наступних етапи підвищення виплат відбудуться в липні та грудні. У липні перерахують мінімальні пенсії для тих пенсіонерів, які "не дотягують" за стажем до середньої пенсії, у зв'язку з ростом прожиткового мінімуму. Він виросте до 1854 грн замість 1769 грн. У грудні прожитковий мінімум переглянуть ще раз і піднімуть його ще на 80 гривень. Тоді мінімальна пенсія без надбавок становитиме 1 934 гривні.

Раніше повідомлялося, що одній категорії українців з липня підвищать пенсію на 1650 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ