Today.ua

Українці зобов'язані заплатити податки за свої квартири до кінця серпня: що загрожує тим, хто цього не зробить

Українці зобов'язані до кінця серпня заплатити податки за свою нерухомість, якщо  площа квартири перевищує 60 кв. м, а будинку - 120 кв. м. За кожен наступний "квадрат" громадянам потрібно доплатити до 1,5% від мінімальної зарплати за минулий рік. Тим, хто прострочить платіж, загрожують штрафи.

Так, згідно із законом, податок нараховується лише на "зайву" площу житла. Місцева влада має право збільшити "норму", але найчастіше цього не робить, і вимоги до всіх залишаються однакові.

Українці, які володіють і будинком та квартирою, загальна площа яких перевищує 180 кв. м., також підпадають під оподаткування.

У 2022 році мінімальна зарплата становила 6700 грн (і становить стільки ж у 2023 році). Таким чином, максимальна сума податку для "зайвої" площі становить 100,5 грн за квадратний метр (1,5% від мінімалки).

Звільняються від сплати податку за житло власники нерухомості, яка перебуває в окупації чи зоні бойових дій.

Українці, які зобов'язані сплатити податки, мали отримати відповідні квитанції про оплату до 1 липня. Крайній термін оплати – до 1 вересня. Якщо прострочити сплату на термін до 30 днів, то до суми податку буде додано штраф у вигляді 10%.. У разі якщо оплата податку прострочена більш ніж на 30 днів, штраф становитиме вже 20%, і збільшуватиметься й надалі.

Раніше повідомлялося, хто в Україні звільнений від сплати податку за город у 2023 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ