Українців попередили про подорожчання хліба: як зміниться ціна восени

Автор: Леся Ловіцька

В Україні вже восени очікується подорожчання хліба. Про це повідомив віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко. Він спрогнозував, наскільки зміняться ціни соціально значущий продукт.

Українців попередили про подорожчання хліба: як зміниться ціна восени - today.ua

Топ-менеджер ВАП зазначив, що головна причина – у погіршенні якості зерна нового врожаю у зв'язку із рясними опадами та низьким обсягом урожаю пшениці третього та другого класів. Вказано, що зерно більш-менш набуло ваги завдяки опадам, але вони вимили клейковину та знизили якість зерна. Аграрії мають багато проблем – вони не завжди можуть вивести техніку в поля, а їх працівників мобілізують.

Низьку якість зерна доведеться підвищувати, використовуючи клейковину та ферментні препарати, що призведе до збільшення витрат. За словами експерта, восени хліб може подорожчати, але зростання цін не буде критичним – близько 5%.

"Якщо підвищуємо якість борошна - зменшується вихід маси борошна щодо об'єму сировини. Хлібопекарі вносять додаткові інгредієнти, витрати зростають. Треба шукати, як компенсувати. Це не так критично для кінцевого споживача, але, наприклад, ціна на буханець хліба може зрости в середньому на 50 копійок", - зазначив Юрій Дученко "Телеграф".

Популярні зараз

Військовий аналітик помітив цікаву деталь у новому відео Путіна: “Не може поворухнути руками“

Україна значно випередила Європу в затратах на оренду житла, - ЛУН

Чи є в Україні "соціальний хліб"

Фахівець наголосив, що такого поняття немає. Споживачам знайомий продукт простої рецептури (пшеничний, український, батон). Він виготовляється із мінімальною кількістю інгредієнтів, на нього немає дотацій.

Вартість такого хліба дозволяє підприємствам покривати основні витрати виробництва, а рентабельність не перевищує 5%.

Українців попередили про подорожчання хліба: як зміниться ціна восени

Також продаються дорожчі продукти з рентабельністю 15-20%, що дозволяє збалансувати виробничий кошик, і підприємство зараз має в середньому до 10% рентабельності.

"Якщо розкласти споживчий кошик, хліба простої рецептури виробляється приблизно 60%. Інші – це рецептурні хліба, які потребують більш дорогої технології та інгредієнтів: заварні, тостові тощо. Наприклад, якщо ціна на житньо-пшеничний хліб 36 грн/ кг, батон 45 грн/кг, то на рецептурні – 45-60 грн/кг", - цитує експерта "Телеграф". 

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Раніше повідомлялося, як зміняться восени ціни на м'ясо, овочі та фрукти.

Також стало відомо про різке здешевлення картоплі, цибулі, моркви та капусти.

Головне