Today.ua

Українців попередили про подорожчання продуктів восени: чим треба запасатися вже сьогодні

В Україні вже на початку осені очікується зміна цін на харчові продукти. Багато асортиментних позицій подорожчають, але деякі стануть доступнішими.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин повідомив, що очікується здешевлення картоплі, а олія та цукор будуть дорожчати. Аналітик підкреслив, що ситуація може змінитися будь-якої миті – у зв'язку з подіями на фронті.

"Ми ось говоримо зараз, а завтра, наприклад, якесь лихо прилетить у, скажімо, кілька великих елеваторів - і матимемо проблеми з постачанням. Тому прогнозувати важко", - пояснив він.

Як зміняться ціни на овочі в Україні

Пендзин вважає, що у вересні суттєво знизиться вартість картоплі. Вона опуститься до мінімальної за рік і варіюватиметься в межах 6,5-7 грн/кг. Зараз головний овоч на столі українців продають по середньому по 12 грн.

Мінімальні ціни будуть і на інші овочі борщового набору: буряки, цибулю, моркву та капусту. А огірки та помідори подорожчають, але трохи – максимум на 5%. Справа в тому, що їхній сезон підійде до завершення. Багато залежатиме і від погоди.

"Якщо буде тепло, і вересень буде традиційним у нас продовженням літа, то і ціни будуть літні", - зазначив Пензін.

Як зміняться ціни на соняшникову олію та цукор

Підвищення цін на олію та цукор буде незначним – на 2-3%. Цукроваріння в Україні закінчується у листопаді – тоді буде новий врожай. А до цього моменту споживачі використовуватимуть минулорічний врожай. Вартість цукру зросте через збільшення видатків на його зберігання.

Ситуація зі олією буде залежати від відновлення дії "зернового коридору". У нашій країні скоротилося виробництво, але на внутрішній ринок йде лише близько 7% продукції, решта експортується. Якщо "зерновий коридор" не розблокують, не варто очікувати на подорожчання товару.

"З експортом зараз є проблеми. Тому олії на ринку зараз достатньо навіть за зниження виробництва", - цитує експерта "Обозреватель".

Нагадаємо, що за останній рік продукти в Україні подорожчали в середньому на 12,8%, а деякі більш ніж на 50%.

Раніше повідомлялося, що в Україні подорожчало м'ясо: названо ціни на свинину та курятину наприкінці літа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ