Today.ua

Українців попередили про різке зростання цін на яйця та курятину: у Союзі птахівників назвали причини

У торгових мережах очікується різкий стрибок цін на яйця та курятину. У Союзі птахівників України назвали дві головні причини, що призведуть до подорожчання продукції.

Курятина є найдоступнішим м'ясом у нашій країні, а яйця ось тільки почали дешевшати після рекордного подорожчання. Проте позитивні тенденції на ринку скоро зміняться. У прес-службі асоціації "Союз птахівників України" повідомили, що підвищення вартості товарів пов'язане зі збільшенням тарифу на електроенергію та поверненням податків на пальне до довоєнного рівня.

Вітчизняна галузь птахівництва вже у липні відчує наслідки подорожчання електрики через негативні зміни у структурі собівартості продукції. Виробники із серпня будуть змушені підвищувати оптово-відпускні ціни на куряче м'ясо та яйця для споживачів, щоб покрити свої витрати.

В асоціації уточнили, що електроенергія займає від 7 до 30% у структурі собівартості продукції. На кожному етапі виробничих процесів збільшаться ціни на складові, тому товар дорожчатиме "в геометричній прогресії".

Електроенергія в Україні подорожчала з 1 червня, а вже з 1 липня зростуть ціни на пальне. Для галузі птахівництва основним негативним наслідком буде подорожчання олійних, зернових культур та продуктів їхньої переробки, які становлять основу комбікорму та максимальну частку у собівартості продукції птахівництва.

Експерти вважають, що галузь у таких несприятливих умовах може повернутися до стагнації та скорочення поголів'я птиці.

"Підвищення відпускних цін на власну продукцію не є виходом із ситуації, для виробників це вимушений крок, оскільки наслідком завжди буде зниження попиту на продукцію і відповідно зникає потреба у подальшому розширенні виробництва", - пояснили в асоціації.

Союз птахівників закликала запровадити мораторій на підвищення тарифів на енергоносії в умовах військового стану.

Це дозволить виробникам птахівництва зберегти обсяги виробництва і навіть наростити їх, забезпечити продовольчу безпеку країни, утримувати стабільні ціни та продовжити експортувати продукцію.

Раніше повідомлялося, що ціни на цибулю подолали психологічну позначку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ