Today.ua

Українців попереджають про зростання цін на продукти вже найближчим часом

В Україні зростатимуть ціни на продукти. Причому вартість деяких продуктів зросте вже цієї осені. Зокрема, аналітики попереджають про подорожчання деяких круп, а також молочних продуктів та м'яса і м'ясних виробів.

Серед круп'яних виробів найбільше подорожчає рис. Ціни на рис зростуть через неврожай цієї культури в країнах, де традиційно вирощують багато рису, і звідки він йде на експорт. Зокрема, цьогоріч кепсько вродив рис у Пакистані, Ірані та Китаї. Звісно, що ці країни, перш за все, насичуватимуть внутрішній ринок. А вже потім лишки підуть на експорт. І звісно, що він буде дорожче на світовому ринку, ніж був до цього.

Таким чином, цьогоріч Україна зменшить імпорт рису на 17%. Причини скорочення імпорту рису дві: зростання ціни на рис на світовому ринку та зниження купівельної спроможності українців. Ясно, що дорогий рис купуватимуть в меншому обсязі, ніж дешевий. А отже, попит на цю крупу на українському ринку знизиться.

Зараз за кілограм рису вже правлять від 60,70  до 79,00 грн. Але найближчим часом він може ще подорожчати, кажуть експерти.

Крім того, у жовтні очікується також подорожчання м'яса. Ціни на м'ясо підштовхуватиме вгору попит на м'ясні продукти, який зазвичай зростає із приходом холодної пори року. Прогнозують, що в жовтні вони стануть вищими на 4-5%.

Зростатимуть також ціни на молочку. Причому вони вже почали рости і далі дорожчатимуть. Це пов'язано з посухою в Україні, через яку зменшився обсяг кормів. Крім того, в Україні зменшилася кількість дійних корів і скоротилися надої. Отже цілком природно, що ціни на молочку будуть рости.

Зростають також і ціни на цукор. Щоправда, вже незабаром почне надходити в продаж цукор нового сезону. Але чи зможе він збити ціну, і якщо зможе, то наскільки, наразі важко передбачити.

Нагадаємо, водночас ціни на овочі та зокрема на картоплю найближчим часом падатимуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ