Today.ua

Українців при нестачі стажу залишать без пенсій вже через місяць: усі подробиці

На сьогоднішній день українці, які не заробили необхідний стаж для виходу на пенсію в 60 років, можуть отримувати спеціальну соціальну виплату. Однак, вже з січня право на "соцпенсії" вони втратять. Про це сказано в постанові Кабміну.

Право на соціальну пенсію поки що мають ті, у кого вже є 15 років стажу, але цього мало, щоб вийти на пенсію в 60 років. Такі громадяни раніше отримували соціальні пенсії, поки не наберуть необхідного стажу. Після січня 2021 роки українці при нестачі стажу залишатимуться без виплат від держави і чекатимуть, поки напрацюють необхідний стаж.

Розмір соціальної пенсії становить в Україні 1712 грн. Якщо громадянин взагалі знаходиться без роботи, то держава буде виплачувати йому повний прожитковий мінімум. Виняток становлять ті ситуації, коли в сім'ї є другий автомобіль (мотоцикл), або площа житла сім'ї перевищує 21 квадрат на людину. Тоді на гроші від держави розраховувати не доводиться.

Згідно з законом, щоб вийти на заслужений відпочинок в 60 років, в 2020-м потрібно мати не менше 27 років стажу. Мінімальний пенсійний стаж в Україні з січня 2021 року зросте вже до 28 років, і з кожним роком буде підвищуватися на 12 місяців. Якщо стажу не вистачає, то його можна докупити. Вартість одного року становить три середніх зарплати - 31 680 грн. Однак, економісти вважають, що при сьогоднішніх мізерних пенсіях немає сенсу витрачати таку суму на покупку стажу. Тим більше є надія, що в країні запрацює накопичувальна пенсійна система, і громадяни будуть щомісяця відкладати собі на пенсію, щоб в майбутньому отримувати більше, ніж зараз пропонує держава.

Раніше повідомлялося про масові перевірки українців, які отримують пенсії через банківські карти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ