Today.ua

Українців з вересня почнуть штрафувати за несплачені податки на будинки та квартири

Українцям давали термін до 1 вересня, щоб вони встигли сплатити податки за будинки та квартири великої площі. Стало відомо, що тих, хто проігнорував вимогу, штрафуватимуть.

У Державній податковій службі повідомили, що розмір штрафу залежатиме від того, наскільки було затримано платіж. Якщо прострочення невелике - до 30 днів, потрібно буде додати до нарахованого податку 5% від загальної суми платежу. Якщо громадянин затримав платіж терміном понад 30 днів, з нього належить стягнути 10%.

Наголошено, що самостійне нарахування та сплата штрафних санкцій за затримку виконання грошових зобов'язань платником податків не передбачено. Якщо відповідна квитанція не надійшла, можна не платити. Однак у податківців є термін 1095 днів, протягом яких можуть нарахувати платіж та штраф за прострочення. Тому є ймовірність, що більше доведеться заплатити наступного року.

Як розраховується податок на нерухомість

Оподаткуванню підлягають лише "зайві" квадратні метри. Місцева влада має право збільшити норму.

Зараз для квартири це 60 кв. м, а для дому – 120 кв. м. Для власників і квартир, і будинків потрібно, щоб загальна площа об'єктів нерухомості не перевищувала 180 кв. м.

Розмір податку становить до 1,5% від мінімальної зарплати за минулий рік. Як відомо, у 2022 та 2023 роках "мінімалка" становить 6700 грн. Тож за один "зайвий" квадратний метр треба доплатити 100,5 грн.

Щодо нерухомості, яка знаходиться в зоні бойових дій або на тимчасово окупованих росіянами територіях, за неї не потрібно сплачувати податок.

В українців є два місяці на сплату податку після отримання відповідного повідомлення.

Нагадаємо, що Кабмін повернув позапланові податкові перевірки в Україні з 1 жовтня.

Також повідомлялося про майбутнє підвищення мінімальної зарплати та розмір податків, які потрібно буде сплачувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ