Today.ua

Українцям готують ще одну індексацію пенсій: у ПФУ повідомили, кому і на коли підвищать виплати

На українців чекає ще одна індексація пенсій – третя і, ймовірно, остання цього року. Більше жодних переглядів пенсій на 2023 рік не заплановано. Чергова індексація має відбутись у липні. Цього разу підвищення виплат чекає на громадян, які вийшли на заслужений відпочинок за спецзаконами.

Таким чином, оновлених виплат нарешті дочекаються вчені, держслужбовці, журналісти та ще деякі категорії працівників, які виходили на пенсію за спеціальними законами.

Для багатьох із них спеціальні пенсії вже скасували, і молодші їхні колеги виходять на пенсію на загальних підставах. Відповідно, індексацію пенсій їм також проводять у загальній масі – щорічно в березні. А ось тим, хто вийшов на пенсію ще за спецзаконом, у березні пенсію не індексують. Таким чином, поступово виплати "спецпенсіонерів", які ще кілька років тому були предметом заздрощів оточення, тепер у багатьох випадках стали нижчими, ніж у тих, хто раніше їм заздрив.

Тому уряд вирішив індексувати їм виплати, якщо не в березні з усіма, то хоч б у липні. Відсоток індексації буде як для всіх – 19,7%. А ось розмір збільшення буде у кожного індивідуальний. У когось він становитиме символічні 100 грн, а хтось, можливо, отримає й тисячу гривень доплати. Так, якщо, наприклад, зараз ваша розрахункова пенсія без надбавок та доплат становить 5076 грн, то після індексації вона приросте одразу на тисячу гривень і буде 6056 грн.

При цьому у квітні відбулася "друга хвиля" підвищення пенсій. Тоді виплати підняли працюючим пенсіонерам. Щоправда, реально це підвищення пенсіонери відчують лише в червні. Саме цього місяця їм виплатять надбавку одразу за три місяці: квітень, травень і червень. Так вийшло через особливості подання податкової звітності підприємцями в Україні. Звісно, вже у липні виплати працюючим пенсіонерам знову стануть трохи нижчими. Адже тоді вони отримають лише одну надбавку замість трьох. Та все ж тепер їхні пенсії будуть вищими, ніж до індексації.

Загалом, в Україні на сьогодні налічується близько 11 млн пенсіонерів. Після березневої індексації середня пенсія у країні перевищила 500 гривень.

Нагадаємо, деяким літнім українцям виплачуватимуть соцдопомогу замість пенсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ