Today.ua

Українцям назвали тариф на електроенергію у вересні: скільки платитимуть споживачі

Українці з побоюванням ставляться до тарифної політики та сподіваються на мораторій, який накладено на подорожчання більшості комунальних послуг. Серед них немає електропостачання.

З початку червня споживачі змушені платити за електроенергію за 2,64 грн/кВт*год. Стало відомо, що у вересні тариф залишиться без змін – як мінімум, до весни наступного року. Потім уряд ще раз оцінить ринкову вартість електроенергії та ухвалить рішення про подальшу тарифну політику.

Енергетики повідомили, що наші співвітчизники можуть платити за електроенергію вдвічі менше – 1,32 грн/кВт*год. Для цього слід встановити двозонні лічильники. Якщо використовувати електроприлади в період з 7.00 до 23.00, тарифікація буде звичайною, а з 23.00 до 7.00 – дешевшою на 50%.

Підключення нічного тарифу є безкоштовним, але потрібно купити двозонний лічильник. Вартість пристрою становить від 1,6 тис. до 2,4 тис. грн, але витрати швидко окупляться. За використання 250 кВт*год на місяць, половина з яких припадає на нічний період, вдасться заощадити близько 165 грн. Таким чином, лічильник окупиться приблизно за 10 місяців.

Нагадаємо, що до підвищення тарифів на світло ми оплачували послугу залежно від обсягу споживання. Якщо він був меншим за 250 кВт*год на місяць – по 1,44 грн/кВт*год, а при перевищенні цього ліміту – 1,68 грн/кВт*год.

Укренерго використовує аварійну допомогу із Європи

Укренерго використовує аварійну допомогу із енергосистеми Європи для покриття попиту на електроенергію. Через рекордне споживання доводиться брати допомогу вже кілька днів поспіль. У період з 18.00 до 22.00 оператор застосовував аварійну допомогу від Румунії та Польщі. Її загальний обсяг становив 1800 МВт-год.

При цьому про комерційний імпорт не йдеться, це останній та найдорожчий захід екстреного реагування для балансування енергосистеми – щоб уникнути масових відключень електроенергії.

Основна причина застосування – дефіцит електроенергії в енергосистемі через пошкодження на теплових та гідроелектростанціях. Також проводять ремонти на атомних електростанціях - їх готують до максимальної потужності взимку.

В Укренерго закликали економно використовувати ресурс: вимикати світло при виході із приміщення, охолоджувати його до температури не нижче 23 градусів, обмежити використання енергоємної побутової техніки або вмикати її у нічні або ранкові години.

Раніше повідомлялося, що український уряд заморозив тарифи на газ до кінця опалювального сезону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ