Today.ua

Українцям повідомили про подальше зростання цін на пальне

Гуртові ціни на пальне в Україні зросли на 13 гривень. Роздрібні - подорожчали трохи менше, але теж дуже відчутно. Загалом зараз вартість пального на АЗС трохи стабілізувалась, але подальше зростання цін іще можливе.

Такі міркування висловив директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

За його  словами, із червня, відколи в Україні повернули повне податкове навантаження на продаж пального, гуртові ціни на пальне зросли на 13 гривень. Втім, у цей приріст цін зробили свій внесок не лише вітчизняні податки, але й загальна ситуація на світовому ринку пального.

"Ця вартість містить податкове навантаження та збільшення закупівельної вартості через зростання світових цін", - уточнив експерт.

Водночас, роздрібні ціни на пальне зросли не так відчутно, як гуртові. У середньому підвищення становить по 8 грн/л. Наразі ціни на бензин та дизпаливо на АЗС сягають 55 грн/л. Сергій Куюн вважає, що така вартість палива вже надто висока. Теперішня ціна вже вмістила у собі нову податкову складову, і навряд чи вона зростатиме ще.

Втім, це можливо, якщо ціни на світовому ринку ще підуть вгору. Хоча роздрібним продавцям, які працюють за прозорими схемами, і так сьогодні вкрай нелегко. Адже їм доводиться конкурувати із недобросовісними колегами, в яких ціни на пальне значно нижчі. Останні "заощаджують" на сплаті податків, і за рахунок цього мають можливість виставляти менші ціни за свій товар.

"На сьогоднішній день оптова ціна бензину А-95 становить 47 гривень за літр, а ми бачимо, що багато мереж працюють з ціною 49 – 50 гривень за літр. Тобто їхня маржа становить 2-3 гривні на літрі", – додав Куюн.

Такої невисокої маржі у роздрібних торгівців, які працюють у правовому полі, бути не може. Адже за рахунок роздрібної націнки треба сплатити оренду приміщень та інші витрати, виплатити зарплату персоналу і сплатити податки. Ну, і звісно, вийти хоч у якісь прибуток. Із цих розрахунків очевидно, що роздрібна ціна не може бути вищою за гуртову лише на 2-3 гривні. Отже, такі продавці просто не платять податків.

Водночас на кінець тижня, що минає, роздрібні ціни на пальне встановилися такі:

Нагадаємо, аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко вважає, що протягом вересня вартість бензину А-95 зросте ще на одну гривню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ