Today.ua

Українцям повідомили, що буде з цінами на кавуни і дині у цьогорічному сезоні

Цьогоріч ціни на кавуни та дині низькими не будуть. Водночас, якість баштанних може бути відчутно гіршою за ту, до якої звикли українці.

Такі прогнози висловив виконавчий директор “Економічного дискусійного клубу” Олег Пендзин.

Війна спричинила справжнє провалля на вітчизняному ринку баштанних культур. Раніше, до повномасштабного вторгнення, українці з'їдали в сезон до 500 тисяч тонн кавунів, і ще близько 50 тисяч тонн Україна відправляла на експорт, каже Олег Пендзин. Однак зараз цей сегмент ринку заповнений переважно імпортною ягодою з Туреччини та Болгарії, які везуть в Україну манівцями. Отже, ціни на кавуни та дині наразі низькими бути не можуть.

"Через окупацію частини півдня України більшість кавунів була імпортна. Цей рік, з бідою Каховської ГЕС треба розуміти, що найближчими роками точно із Херсона ми кавунів не побачимо. Особливо якщо врахувати, що там багато вибухонебезпечного металу на полях, які треба розмінувати”, – зазначив експерт.

Вітчизняні баштанні  почнуть надходити у продаж аж у серпні. Втім, це будуть не знамениті херсонські кавуни, що тріскають від найменшого дотику і стікають солодким соком, а набагато скромніші ягоди, вирощені в інших регіонах. Зараз кавуни вирощують в Одеській та Миколаївській областях. Подекуди також заклали плантації і в центральному та західному регіонах. Але там кавуни не ті – їм бракує сонця.

“Кавуни активно саджають. Проблема в тому, що там дещо інший температурний режим, ніж на півдні України, і там недостатньо сонця”, – каже Пендзин.

Аби пришвидшити дозрівання південних ягід, тамтешні фермери будуть змушені більше підживлювати їх добривами. А це, звісно, призведе до високого вмісту нітратів у вирощених плодах та гіршого смаку кавунів.

Та навіть за таких умов замінити той вал кавунів, який йшов із Херсонщини наприкінці кожного літа, не вдасться. А отже, ціни на кавуни та дині будуть високими. Очевидно, навіть на піку сезону вони будуть вищими, ніж були торік. А торік Херсонщина вже була окупована, і низькими ціни на кавуни також не були.

Нагадаємо, значна частина посівів баштанних культур загинула під водою з Каховського водосховища. А те, що не вимокло, дасть скромний врожай через відсутність зрошення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ