Today.ua

Українцям радять зробити запас: буде зростання цін на цукор

У світі цьогоріч очікується значне подорожчання цукру. Воно пов'язане з тим, що Індія заборонила експорт цього продукту. Через це незабаром очікують підвищення вартості цукру на Нью-Йоркській та Лондонській біржах. Відповідно, в Україні ціни на цукор також зростуть.

Причиною такого майбутнього росту цін на цей продукт аналітики вважають заборону експорту цукру, яку з жовтня вводить Індія. Причому це вже відомо не на рівні чуток, майбутню заборону на експорт цукру підтвердив індійський уряд.

"Наша основна мета – задовольнити внутрішні потреби у цукрі. На майбутній сезон у нас не буде достатньо продукту, щоб виділити експортні квоти", – розповіли тамтешні аналітики.

Скорочення обсягу виробництва цукру в Індії пов'язане зі зменшенням обсягу вирощеної цукрової тростини. Цьогоріч через посуху її врожай вийшов значно меншим, ніж у попередні роки. Через це Індія вперше за 7 років припинить постачання цукру на зовнішній ринок.

В Україні на внутрішньому ринку ціни на цукор також зростуть. Причому в нас також ще на початку літа запроваджено заборону на експорт цукру. Це було пов'язано з тим, що навесні та влітку, коли починається сезон консервування, споживання цукру в нас різко зростає. Отже, щоб задовольнити внутрішню потребу і водночас не спровокувати великого зростання цін і було запроваджено заборону на експорт цукру, дія якої збігає вже 15 вересня.

Однак навряд чи Україні вдасться уникнути подорожчання цукру. Очевидно, воно буде вже у вересні, адже до цукру з нового врожаю ще залишатиметься щонайменше 2 місяці, а отже, дефіцит цього продукту може бути відчутним.

"Цукроваріння у нас закінчується в листопаді – тоді буде новий урожай. До листопада ж ми доїдаємо урожай минулого року. Тобто цукор зросте в ціні, тому що зростає вартість його зберігання. Однак це зростання не буде критичним – 2-3%", - каже виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Цукор з нового врожаю Україна буде готова експортувати

Цукру, який мають виробити українські підприємства цієї осені, має вистачити не лише на задоволення внутрішніх потреб, але й на експорт, кажуть експерти. Прогнози на врожай цукрових буряків у цьому році дуже непогані. І за попередніми підрахунками Україна зможе в наступному сезоні відправити на експорт близько третини виробленого цукру.

"Ми можемо з урожаю цього року третину, а то й більше експортувати. Нам достатньо в Україні близько 1 млн тонн. Прогноз виробництва цього року 1,6-1,7 млн тонн. Цей потенціал потрібно однозначно використовувати", — заявив  CEO агрохолдингу "Астарта" Віктор Іванчик у програмі Business Breakfast з Forbes Ukraina.

Нагадаємо, цукор, масло та макарони вилучили зі списку соціально значущих продуктів. Це означає, що держава більше не регулюватиме ціни на них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ