Today.ua

Українцям розповіли, як працюватимуть школи з 1 вересня в різних містах

З 1 вересня більшість українських школярів нарешті повернуться за парти і розпочнуть навчання оффлайн. Однак багато дітей продовжать онлайн-навчання. Як буде організовано освітній процес у школах різних областей у новому навчальному році, розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Залежно від рівня загрози для кожного регіону, уроки будуть проводити онлайн, за партами або у комбінованому форматі.

Щоб створити безпечні умови для навчання, навчальні заклади готують укриття та сценарії на випадок вимкнення світла. Проте досі у багатьох областях школи не обладнані сховищами, хоч на це було виділено гроші.

Прем'єр-міністр заявив, що офлайн або змішане навчання з 1 вересня буде можливим лише в тих школах України, які будуть обладнані укриттями на випадок повітряних атак. На сьогоднішній день 80-85% закладів середньої освіти готові приступити до навчального року в змішаному форматі або очно.

Йдеться про населені пункти у відносному тилу, адже в регіонах, що знаходяться в зонах бойових дій, або в радіусі досяжності ракет С-300 і РСЗВ місцева влада не схвалила перехід в офлайн. Це стосується шкіл Херсонської, Донецької, Луганської, Миколаївської областей.

У Києві школи готують до офлайну. Укриттями забезпечено 91% закладів середньої освіти. Школи, де відсутні притулки, укладають угоди з сусідніми об'єктами господарювання, які мають укриття з достатньою кількістю місць. Крім того, до кінця року у столиці збираються збудувати окремі підземні укриття на території кількох шкіл.

У Дніпрі рішення про формат навчання школярів приймають їхні батьки. При очному форматі працюватимуть лише навчальні заклади з укриттями, куди переведуть дітей із різних шкіл. Освітній процес організують у дві зміни.

У Харкові через складну ситуацію з безпекою навчальні заклади не відновлять роботу в очному режимі. Для молодших класів уроки відбуватимуться у метро. Для цього на станціях обладнають спеціальні приміщення.

В Одесі обладнали укриття в більшості шкіл, куди організують автобуси з навчальних закладів, де таких приміщень немає. З 1 вересня 2023 року в очному форматі на Одещині працюватиме 641 школа, тобто 88% від загальної кількості.

У Хмельницькій області понад 90% шкіл повернуться до очних уроків з 1 вересня. 517 із 544 шкіл області мають власні облаштовані укриття або орендують їх. Решта продовжать онлайн-навчання.

Школи у Львові планують розпочати офлайн. Всі школи відповідним чином обладнані укриттями.

У Миколаєві розглядають можливість відкриття шкіл та дитсадків з 1 вересня, проте першочерговим залишається вирішення питання безпеки. Укриття ще не дообладнані, й поки не відомо, скільки шкіл зможуть відкритися.

У Запоріжжі планують запровадити змішану форму навчання. Тільки онлайн уроки будуть у школах громад, де ведуться активні бойові дії, а в обласному центрі навчальні заклади працюватимуть у комбінованому режимі за наявності облаштованих укриттів.

Щодо закладів вищої освіти та коледжів, то МОН рекомендувало їм максимально перейти до аудиторного формату занять за наявності укриттів.

Раніше повідомлялося, який документ потрібно мати батькам дітей, які повернулися з-за кордону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ