Today.ua

Українцям в грудні збільшили пенсії, але надбавки отримають не всі

Збільшення прожиткового мінімуму в Україні з 1 грудня 2020 року вплинуло на розмір мінімальної, максимальної пенсії і надбавок до виплат за стаж. У Пенсійному фонді повідомили, що перерахунок може не торкнутися тих громадян, хто на сьогоднішній день отримує більше "мінімалки".

З грудня 2020 року прожитковий мінімум підвищився до 1769 грн (+57 грн). Тепер розмір мінімальної пенсії в Україні не може бути нижче цієї суми. При цьому, максимальний розмір пенсії збільшився з грудня до 17 690 грн (+570 грн).

Підвищення торкнеться одержувачів пенсії за віком, інвалідності і втрати годувальника, а також піднімуться пенсії у шахтарів, інвалідів війни та учасників бойових дій, які постраждали від Чорнобильської катастрофи. В цілому надбавки отримають близько 2 млн пенсіонерів. Серед них і ті, хто отримує максимальні пенсії.

Розмір субсидій для українців з грудня також зміниться. Щоб визначити обов'язковий платіж за комуналку, середньомісячний дохід одного члена сім'ї ділять на 2 прожиткових мінімуми, множать на 15% і на загальний дохід сім'ї. Все, що не покриває обов'язковий платіж, повинна покрити субсидія. Щомісячні виплати малозабезпеченим сім'ям, розмір яких також залежить від розміру прожиткового мінімуму, також збільшаться.

Нагадаємо, в Пенсійному фонді нагадали українцям вимоги до необхідного стажу для виходу на пенсію за віком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ