Today.ua

В НБУ оголосили про скасування фіксованого курсу долара: що буде з гривнею

В Україні готуються до скасування фіксованого курсу долара. В НБУ кажуть, що зараз для цього є непогані умови. Точної дати скасування не називають, але схоже, що це станеться вже незабаром. При цьому Нацбанк обіцяє не залишати гривню напризволяще.

Фіксований курс діє вже півтора року. Він виконав свою місію, допомігши стримати в країні неконтрольовану інфляцію та втримати від стрімкої девальвації національну валюту. Але настає момент, коли фіксований курс перетворюється на гальмо для економіки, кажуть у Нацбанку.

Фіксований курс долара було запроваджено в Україні відразу на початку повномасштабного вторгнення. Попервах його було встановлено на рівні 29,25 грн за долар. А згодом, у липні 2022, курс підвищили на чверть – до 36,57 грн. Відтоді, вже понад рік, фіксований курс долара залишається незмінним. Водночас ринковий курс долара останнім часом стабільно знижується, і зараз максимально наблизився до фіксованого.

Крім того, завдяки міжнародній підтримці Україні вдалося накопичити безпрецедентний запас золотовалютного резерву. Водночас, темпи інфляції уповільнилися, і зараз вони значно нижчі за прогнозні. Усе це створює гарні передумови для того, щоб "відв'язати" курс долара і відпустити його у рідну ринкову стихію. Адже зараз, він уже, радше, гальмо для економіки, аніж драйвер для неї.

"Фіксований курс та жорсткі адміністративні обмеження є оптимальними лише в обмеженій часовій перспективі. Адже з часом призводять до поступової деградації бізнес-моделей та систем ризик-менеджменту, стимулюють накопичення валютних ризиків. На противагу цьому більша гнучкість курсу є додатковим інструментом для адаптації економіки до зміни внутрішніх і зовнішніх умов", - кажуть у Нацбанку.

Крім того, на скасуванні фіксованого курсу долара наполягає МВФ, з яким на сьогодні в України започаткована тривала кредитна програма, і якому Україна вже й так винна чимало грошей. Отже МВФ, як основний кредитор нашої країни, має право виставляти свої умови.

Водночас в НБУ обіцяють, що не залишать гривню напризволяще. Завдяки створеному валютному резерву Нацбанк зможе на початках, доки фінансовий ринок не увійде в нове русло, підтримати національну валюту доларовими інтервенціями на валютному ринку

Нагадаємо, долар та євро втрачають стабільність. Українцям назвали, в який актив зараз найкраще перевести заощадження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ