Today.ua

В Україні націоналізують системний банк: що буде з грошима його клієнтів

Україна готується до націоналізації системного банку. Стало відомо, що буде з грошима його клієнтів.

Йдеться про Sense Bank, який раніше був відомий як Альфа-Банк. На даний момент він посідає 11-е місце за розміром активів на ринку. Номінальним власником фінансової організації є ABH Holding SA, яка базується в Люксембурзі.

Як повідомляє видання Bloomberg, наша держава може націоналізувати Sense Bank найближчими днями – у середині липня. Україна планує відібрати банк у російських акціонерів Петра Авена та Михайла Фрідмана, на яких накладено санкції Великої Британії та Євросоюзу.

Відомо, що у березні НБУ заблокував спробу акціонерів продати банк іноземному покупцеві та отримати дозвіл збільшити капітал на мільярд доларів.

Президент України Володимир Зеленський у червні підписав закон, який дозволяє уряду оголошувати банки неплатоспроможними та націоналізувати їх за умови, що власники фінансових установ потрапили під санкції.

В ABH Holdings SA заявили про намір оскаржити рішення щодо націоналізації, щоб знизити збитки та захистити інвестиції.

Міжнародний валютний фонд заявив, що надмірне втручання може стати новим ризиком у банківській сфері в Україні. Зокрема, малися на увазі націоналізації з причин, які не пов'язані з фінансовою стабільністю.

Що буде з грошима клієнтів Sense Bank

Багато українців мають депозити у вказаному банку, який незабаром стане державним. Вони переживають через свої заощадження. Однак кошти клієнтів Sense Bank залишаться на місці, як і персонал банку, який не має наміру звільняти. Водночас націоналізація банку додасть впевненості його вкладникам.

Раніше повідомлялося, що ПриватБанк масово закриває свої відділення по Україні та втратив лідерство на ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ