Today.ua

В Україні нестримно дорожчає сало

В Україні дорожчає сало. За три осінні місяці 2020 року улюблений національний продукт зріс у ціні майже на 4,5 гривні. І тенденції до його здешевшання не видно.

Листопадова ціна на сало у 2020 році сягнула 77,74 гривні за кілограм, тоді як наприкінці літа, у серпні, за кілограм національного продукту правили у середньому 73,27 гривні.

Якщо простежити ціни в кожному місяці осені 2020 року, то динаміка зростання очевидна: у вересні сало коштувало 73,89 гривні, а в жовтні "український наркотик" уже розходився за 75,32 гривні.

Зростала ціна на сало і в попередні роки. Так, упродовж  2018 воно додало в ціні відразу 7,57 гривні. А от 2019 рік став винятком. Упродовж нього сало навіть трохи здешевшало і коштувало в грудні 75,84 гривні проти 76,33 у грудні 2018.

Економісти не пророкують істотного зниження вартості сала

Принаймні, якщо навіть таке станеться, то не в найближчому майбутньому. Для зростання цін на сало є декілька причин.

Найголовніша – скорочення поголів'я свиней в Україні. Спочатку свиней виморила АЧС, згодом фермери не змогли належно відтворити поголів'я через високу вартість кормів. Другий рік поспіль в Україні спостерігається посушливе літо. Через це падає врожайність зернових культур, які є основою кормів для свиней.

Особливо катастрофічна ситуація склалася в минулому аграрному сезоні, коли посуха буквально спопелила цілі масиви посівів на сході та півдні України. Через високу вартість кормів вирощувати свиней стало не вигідно.

Отже, сьогодні велика частка того сала, що надходить у вітчизняну торгову мережу, завозиться з-за кордону. І, звичайно, ціна на імпортований продукт ніяк не може бути низькою.

До речі, останнім часом медики переглянули своє зневажливе ставлення до сала і дедалі менше лякають його любителів покладами холестерину. Якщо кинути на терези користь від помірного споживання сала та шкоду від нього, то перше істотно переважить, кажуть учені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ