Today.ua

В Україні обвалилися ціни на овочі: споживачів попередили про майбутній дефіцит

В Україні у середині серпня обвалилися ціни на більшість місцевих овочів. Проте споживачів попередили про майбутній дефіцит цибулі, капусти та моркви.

Скільки коштують овочі у супермаркетах

Картопля у перший місяць осені традиційно подешевшала. Наразі кілограм продають у супермаркетах по 9,79 грн. Мінімальна ціна 8,50 грн/кг – у торговельній мережі Ашан.

Ріпчаста цибуля взимку та навесні била цінові рекорди. Однак у вересні вона стала доступною. Середня ціна овочу – 11,67 грн/кг. Найдешевше його пропонують в Ашані – по 10,80 грн/кг. Минулого місяця цибулю продавали в середньому по 22,51 грн/кг.

Білокочанна капуста, яка також навесні була серед лідерів за ціною, зараз продається у середньому по 8,20 грн/кг. У серпні її пропонували по 10,11 грн/кг.

Морква, яку у серпні реалізували по 19,64 грн/кг, наразі представлена по 11,40 грн/кг. У Варусі вартість овочів столової групи знизилася до 8,70 грн/кг.

В Україні очікується дефіцит овочів

У 2023 році українці передбачили дефіцит на ринку овочів. Їх вирощуванням зайнялися багато нових аграріїв, тому не вся продукція буде високої якості. Керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Олександр Хорев спрогнозував нестачу майже всіх овочів наступної весни. Можливий виняток лише для картоплі, яку традиційно садять в Україні більше, ніж інших овочів.

Зазначено, що багато овочів борщового набору, іноді до половини всього обсягу, непридатні для тривалого зберігання.

"До Нового року проблем із пропозицією основних позицій овочів борщового набору на внутрішньому ринку України майже не буде, причин суттєвого зростання цін також. Але вже з початку весни 2024 року й протягом наступних 3-4 місяців дефіцит може відчуватися практично по всіх позиціях овочів, можливо, окрім картоплі", - цитує Хорева AgroTimes.

Раніше повідомлялося, що супермаркети підвищили ціни на борошно, молоко, сіль та цукор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ