Today.ua

В Україні обвалилися ціни на ґрунтові помідори: аналітики назвали головну причину

Помідори в Україні подешевшали за останній тиждень на третину. Пов'язано це насамперед із збільшенням на ринку ґрунтових вітчизняних томатів, урожай яких дозрів.

За словами аналітиків проекту EastFruit, на початку серпня томати у великих обсягах почали надходити на ринок, і виробники відзначають високий урожай цього продукту, що позначається на зниженні ціни. Причому дешевшати стали як помідори з відкритого ґрунту, так і тепличні.

Тепличні комбінати пропонують продукцію у межах відпускних цін 20-32 грн/кг ($0,55-0,88/кг). Конкуренція за покупців зростає, і тому продавці знижують ціни.

Щодо вартості помідорів у супермаркетах, то середній цінник на червоні томати становить 52,29 грн за кг, замість 61,31 грн у липні. Рожеві помідори подешевшали з 74,40 до 49,13 грн за кг, а помідори сорту вершка коштують уже 50,02 замість 80,18 грн за кг. Найдешевше помідори на сьогоднішній день українці можуть купити в супермаркетах "Метро" та "Ашан".

Темпи зниження цін на тепличні томати в Україні прискорюватимуться зі зростанням пропозиції цієї продукції з відкритого ґрунту, зазначають експерти.

Якщо порівнювати з початком серпня минулого року, то сьогодні цінник на томати вже в середньому на 34% дешевше.

Слідом за помідорами на початку серпня також почали дешевшати цибуля, морква, капуста, огірки та картопля.

Раніше повідомлялося, що восени в Україні знову почнуть зростати ціни на яйця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ