Today.ua

В Україні обвалився ринок іпотеки: як банки змінили умови надання кредитів населенню

Іпотечний ринок в Україні обвалився. Зокрема, у квітні українські фінустанови видали лише 41 кредит. У НБУ заявили, що у порівнянні з 2022 роком іпотечні показники в країні перебувають на досить низькому рівні.

Зокрема, наприкінці грудня 2022-го — на початку січня 2023 року українці оформили 400 іпотечних договорів. З лютого попит на кредити почав знижуватися. У квітні спостерігалося невелике зростання ринку. Банки видавали кредит за середньою фіксованою ставкою 14,6%, тоді як у березні було 14%. Загалом банки видали кредитів у квітні на 50 млн грн. Для порівняння — у березні українці оформили лише 36 договорів майже на 40 млн грн.

Найчастіше українці беруть кредити на житло на вторинному ринку. Найбільше іпотек громадяни оформили у квітні у Києві та області — 16 договорів на суму 23,1 млн грн (частка 46%). Іпотеки на житло на сьогоднішній день видають лише чотири банки: Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк та Скай Банк.

Умови іпотек потрібно дізнаватися у кожному конкретному банку. Під час війни клієнтам знизили ставки та пропонують різні акції, які б заохочували їх брати іпотеки.

В Україні продовжує діяти державна програма "Доступна іпотека", яка дає змогу придбати житло в кредит із рекордно низькою ставкою 7%.

Для деяких пільгових категорій українців ставка складатиме 3%. До них належать:

Раніше повідомлялося, яке рішення Верховна Рада ухвалила за кредитними боргами українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ