Today.ua

В Україні підвищили пенсії: кому із пенсіонерів у червні доплатять 1200 грн

В Україні підвищили пенсії. Виплати з 1 квітня збільшилися у працюючих пенсіонерів, проте вони отримають надбавки із запізненням на два місяці – з червня, тому що статистичні дані надаються із затримкою у два місяці.

У поточному місяці українці отримають виплати з доплатами за два попередні місяці – квітень та травень.

Із 400 тисяч пенсіонерів, які працевлаштовані, збільшення в середньому розмірі 410 грн отримали 73,8 тисячі осіб. Це громадяни, зарплата яких уже у пенсійному віці була вищою, ніж до виходу на заслужений відпочинок. Їм при перерахунку пенсії врахували новий розмір зарплати та новий стаж. Вони у червні отримають 1227,4 грн додатково до виплати, яку їм нарахували минулого місяця. З 1 липня ці пенсіонери щомісяця отримуватимуть більше на 410 грн.

Ще 327,2 тисячі українців підвищення належить лише через збільшення тривалості стажу. Їхні виплати в середньому зростуть на 179,4 грн.

З 1 червня очікується підвищення пенсій для колишніх науковців, чиновників та журналістів. Це громадяни, які встигли вийти на пенсію за законами, які наразі вже не діють. Спеціальні пенсії для різних категорій скасували у рамках пенсійної реформи. Однак багато українців продовжують отримувати виплати, нараховані за колишніми правилами. Наступного місяця їх виплати зростуть на 19,7%.

Українці можуть отримувати дві пенсії одразу

В Україні триває дискусія щодо необхідності запровадження накопичувальної пенсії. Якщо рішення буде погоджено, у майбутньому наші співвітчизники зможуть отримувати одразу дві пенсії – звичайну та накопичувальну.

Верховна Рада розглядає відповідний законопроект №9212, згідно з яким українці до 55 років сплачуватимуть внески до накопичувального пенсійного фонду. Частина сплачуватиме держава, а ще частина – роботодавець.

У разі ухвалення закону у 2023 році, розмір внесків буде таким:

• 2023 рік - 2% від зарплати;
• 2024 рік – 3% від зарплати;
• 2025 рік – 4% від зарплати.

Не виключено, що поки що українці накопичуватимуть кошти, вони можуть знецінитися через інфляцію.

Раніше повідомлялося, які пенсії одержують колишні військовослужбовці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ