Today.ua

В Україні рекордно подешевшала малина: ціни впали до історичного мінімуму

В Україні рекордно подешевшала малина – новий літній сезон став одним із найбільш збиткових для виробників. Ціни на ягоду впали до історичного мінімуму.

Керівник Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник повідомив, що сезон літньої малини практично завершився. Зараз починається сезон осінньої малини, він триватиме до перших заморозків, приблизно до кінця вересня.

У 2023 році вартість малини впала, незважаючи на очікування аграріїв. Багато хто був шокований ситуацією на ринку. Востаннє ягода була такою дешевою у 2017-му.

У деяких регіонах України ціна кілограма сягала 17 гривень – через низьку якість продукції. Це історичний мінімум.

"Гарна робоча ціна на літню малину становила 30 гривень, що трохи покриває витрати на виробництво, і те не у всіх", - зазначив Тарас Баштанник.

Що буде з цінами на осінню малину

Експерту важко оцінити врожайність і вартість осінньої малини. Це пов'язано з двома чинниками. З одного боку, така ягода користується вищим попитом з боку переробників, бо має кращу якість для заморозки. Другий момент – валове виробництво осінньої малини в Україні сягає 70%, а літніх сортів вирощують не більше 30%.

Можна спрогнозувати величезну кількість валового збору, який у найближчі кілька тижнів потрапить на українські ринки та експорт.

"Ось тут якраз і проблема. Тому що є підозра, що ціна може, як мінімум, просто не зрости, або як максимум – стати ще нижчою. Або зафіксуватись на рівні 20-25 грн, що дуже мало", - цитує аналітика інформаційний ресурс новин агробізнесу SEEDS

Раніше повідомлялося, що в Україні обвалилися ціни на цибулю та кавуни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ