Today.ua

В Україні рекордно подорожчав хліб: на скільки виросли ціни на стратегічний продукт

Хліб - один із тих стратегічних продуктів, який у серпні рекордно подорожчав. У порівнянні з минулим місяцем, вартість деяких сортів хліба зросла на 5 гривень.

Скільки коштує хліб в Україні

За даними Мінфіну, середня вартість 500-грамового батона "Київський нарізний" у супермаркетах становить 25,72 грн. При цьому в Novus батон можна купити за 23,56 грн. Батон "Румянець" нарізний продається по 21,80 за 450 г.

Найбільше зросли ціни на 300-грамовий буханець житнього хліба "Riga Бородиновський" - із середніх 30,90 грн до 35,40 грн.

При цьому знизилася ціна на житній "Український Московський" хліб – з 37,90 грн до 32,70 грн.

За місяць не змінилася ціна на пшеничний хліб "Цар Хліб нарізка". Середня вартість товару становить 32,96 грн.

Те, що ціни на хліб зростатимуть, експерти прогнозували ще навесні. Зокрема, подорожчання буде поступовим, але стабільним – по 0,5-1% на місяць.

Причина – у нестачі сировини для випікання хліба. Собівартість вирощування зернових культур із початком війни сильно зросла, а відпускна ціна зерна падає. Незважаючи на те, що зерна зараз в Україні з надлишком, наступного року багато аграріїв не захочуть  сіяти врожай. Тим більше, що за закритого транзиту в інші країни, українське зерно неможливо реалізувати, і його вирощування стало нерентабельним.

Раніше повідомлялося, що в Україні рекордно подешевшали сезонні овочі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ