Today.ua

В Україні стрімко падають ціни на молоду картоплю

В Україні з карколомною швидкістю падають ціни на молоду картоплю. Проте, всупереч прогнозам та об'єктивним чинникам, вартість картоплі не лише знижується, але й зростає.

Як змінилися ціни на картоплю в липні, розповідає businessua посилаючись на дані порталу minfin.

Середня ціна кілограма молодої картоплі суттєво знизилась – майже вдвічі проти за середньої ціни червня. Так, у середині липня кілограм молодої картоплі в середньому коштує 20,2 грн. У червні середня вартість цього коренеплоду становила 38,79 грн/кг. Тобто вартість молодої картоплі знизилася майже вдвічі.

У розрізі торгових мереж вартість кілограма молодої картоплі така:

Та водночас не вся молода картопля подешевшала. Зокрема, рожева картопля значно додала в ціні. Так, у червні її середня вартість становила 24.99 грн/кг, а зараз, в другій декаді липня, фіксують ціну 41,6 грн. Тобто, подорожчання становить майже 17 гривень.

У торгових мережах ціни на рожеву картоплю зараз виглядають таким чином:

Та все ж, якщо не брати до уваги примхливу рожеву бульбу, то вартість цього коренеплоду суттєво знизилась. Аналітики пояснюють це відновленням збирання врожаю ранньої картоплі, а також невисокими якісними параметрами товару.  

"Основною причиною зниження цін на картоплю є так званий сезонний фактор, коли обсяги пропозиції даної продукції на ринку збільшуються практично щодня. При цьому якість пропонованої продукції часто невисока, що також чинить тиск на ціни в даному сегменті", – розповіли експерти порталу minfin.

Нагадаємо, в Україні зросли ціни на два продукти із соціального кошика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ