Today.ua

В Україні вшестеро впала зарплата IT-спеціалістів

В Україні значно скоротилась зарплата IT-спеціалістів, які ще донедавна були найбільш високооплачуваною категорією  працівників. Щоправда, вони зберегли свої лідерські позиції в оплаті праці, але в середньому зарплата досвідчених IT-фахівців за рік скоротилася на 500 доларів, а початківці взагалі стали отримувати вшестеро менше.

Такі дані оприлюднює finance.ua, посилаючись на висновки сервісу з анонімного пошуку роботи Djinni.

За час, відколи в Україні триває повномасштабна війна, збідніли майже всі українці. Навіть у тих, хто номінально зараз отримує більшу зарплату, ніж до війни, реальний дохід скоротився. Адже в країні панує двозначна інфляція, і доходи громадян невпинно знецінюються.

Водночас є спеціалісти, які втратили в зарплаті більше, ніж решта. Зокрема, це стосується ІТ-спеціалістів, які ще донедавна вважалися зарплатною елітою, бо отримували значно більше за фахівців в інших сферах. Однак від початку війни чисельність ІТ-спеціалістів значно зросла, а отже зросла й конкуренція на вакансії у цій сфері. Це дозволило роботодавцям диктувати свої умови на ринку праці, що зрештою призвело до різкого скорочення зарплати IT-спеціалістів.

Отже, за висновками Djinni, середній заробіток досвідчених ІТ-спеціалістів у травні 2023 року порівняно з травнем 2022 скоротився на 500 доларів. При цьому у деяких початківців падіння зарплати взагалі катастрофічне: їхні доходи скоротилися вшестеро.

Що стосується фахової еліти, спеціалістів рівня Senior Java Developer, то їхня медіанна зарплата  від початку війни коливалась у діапазоні від $5 500 до $6 000.  Та зрештою на травень 2023 вона таки повернулася до 6 000.

А от QA з досвідом роботи 5+ років отримують практично вдвічі менше за синьйорів. Недовго протримавшись на піку в $4 000, їхня зарплата зрештою повернулася до $3 000.

Найвідчутнішого удару війна завдала по девопсах. У девопсів-початківців зарплата скоротилась від $1 200 до $200, тобто в шість разів. А от у девопсів із досвідом простежується протилежна тенденція. У них, навпаки, медіанний заробіток за рік зріс від $2 200 рік до $2 500. Причому таку зарплат пропонують по вакансіях із досвідом до 3 років. А тим, у кого досвід роботи перевищує 5 років, наразі пропонують $5 750. Це на $1 000 вище, ніж було рік тому, але на $1 250 нижче, ніж їм пропонували у квітні 2023.

Нагадаємо, Литва пропонує українським біженцям зарплату вище, ніж платять у Польщі. Причому в Литві знайдеться для наших співвітчизників немало вакансій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ