Today.ua

В Україні збираються перейменувати 350 міст: перелік нових назв

Національна комісія із стандартів державної мови визначила перелік населених пунктів, які найближчим часом хочуть перейменувати. До нього увійшло спочатку 1400 назв, але потім залишили лише 350.

Рішення зайнятися перейменуваннями пов'язане з тим, що ці назви не відповідають нормам української мови або містять ідеологеми, пов'язані з російською імперською політикою в Україні.

Серед них — 10 міст, решта — села та селища у різних областях України. Багато суперечок викликало перейменування Запоріжжя. У результаті членами комісії було вирішено виключити це місто зі списку.

Нові назви переважно рекомендують дати невеликим містам. Так, Бровари на Київщині пропонують перейменувати в Бровары, Сорокині на Луганщині — в Сорочі чи Сорочині, Сєвєродонецьку— на Сіверскодонецьк, Сіверскодонець або Сіверскодонецьке.

На Донбасі запропоновано зміну назви міст Дебальцеве, Докучаєвськ, Єнакієве, Жданівка (нині окуповані Росією) та Красногорівка на Донеччині.

Містам Хрустальне, Боково-Хрустальне, Первомайськ на Луганщині, Южноукраїнськ та Первомайськ у Миколаївській області, Південний на Одещині та Первомайське на Харківщині Нацкомісія радить пропонувати нові назви. Вони будуть розглянуті у встановленому порядку.

Також в Україні буде перейменовано всі населені пункти, назви яких утворені від слів "Москва" та "москаль", а також названі на честь російських та імперських діячів.

Перейменування населених пунктів, назви яких містять символіку російської імперської політики, розпочнеться 27 липня 2023 року. Громади матимуть півроку, щоб визначитися з новими назвами та надати свої пропозиції до Верховної Ради України. Потім парламент їх розгляне з огляду на рекомендації вчених. Якщо місцева влада не визначиться, назву міста змінять за рішенням комісії.

Раніше повідомлялося, що смт Новгородське на Донеччині перейменували в Нью-Йорк ще 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ