Today.ua

В Україні злетять ціни на шоколад: причина – у нових вимогах Євросоюзу

В Україні вже найближчим часом злетять ціни на шоколад. Підвищення цін на цей продукт відбудеться паралельно зі зростанням цін на шоколад у Євросоюзі. І хоча питання про членство України в ЄС досі не має конкретних строків, ціни в нас уже давно рухаються у фарватері європейських.

Про підвищення цін на какао-боби і, відповідно, на шоколад, європейських партнерів попередили постачальники з Гани. Саме ця африканська країна, що розташована на берез Гвінейської затоки, є основним постачальником какао-бобів на світовий ринок.

Останніми роками несприятливі погодні умови буквально переслідують виробників тропічних плодів. Через це ціни на їхню продукцію нестримно ростуть. А тут ще й до природних умов додалися економічні. Євросоюз висунув нові вимоги до какао-бобів, які поставляються на європейський ринок.  

Зокрема, постачальникам сировини виставлено такі умови:

Обидві ці умови важко перевірити, особливо щодо використання дитячої праці. Однак ЄС їх висунув. А отже, має бути готовий до підвищення вартості продукції.

Власне, африканські постачальники вже попередили європейських партнерів, що вартість їхньої продукції зросте. Як стверджує виконавчий директор компанії Ghana Cocoa Board Джозеф Боахен Айду, їхні какао-боби відповідають усім вимогам, висунутим Євросоюзом. За бажання можна простежити їхній шлях у зворотному напрямку: від європейського ринку до кожної ферми, що вирощує какао-боби. Відповідно, вартість такого продукту значно вища, ніж у того, який був вирощений із порушенням вимог.

"Ми хочемо екологічно та відповідально виробляти какао, і це забезпечується певною якістю та ціною, яку споживач повинен бути готовий заплатити", – заявив африканський топ-менеджер.

Отже європейцям, а разом з ними і українцям, слід бути готовими до того, що ціни на какао та шоколад під впливом цих вимог підуть вгору. А враховуючи ще й несприятливі погодні умови -  стрімко підуть вгору.

Нагадаємо, дієтологи розповили, яку норму шоколаду можна з'їдати здоровій дорослій людині за один день. Більшість українців може спати спокійно: передозування шоколадом їм не загрожує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ