Today.ua

В Україні зміниться розмір аліментів на дітей: названо нові суми

Вже з 1 грудня поточного року в Україні зміниться немало соціальних виплат, у тому числі й аліменти на дітей. Адже їхній розмір "прив'язаний" до прожиткового мінімуму. І якщо змінюється цей соціальний індикатор, то відповідно змінюється й розмір аліментів, інформує glavcom.

Розмір прожиткового мінімуму збільшиться в Україні вже з 1 грудня. Як відомо, його величина різна для різних вікових груп. Найвищий розмір ПМ визначено для дітей у віці від 6 до 18 років. Найнижчий – для громадян непрацездатного віку. На утримання дітей віком до 6 років, вважають економісти, треба трохи менше грошей, ніж на школярів. Отже й суми мінімальних аліментів на дітей різного віку також різні.

Так, відповідно до закону мінімальні виплати на одну дитину мають становити не менше половини від прожиткового мінімуму на дитину такого віку. Нижчими аліменти вже ніяк бути не можуть.

Зараз прожитковий мінімум для дітей має такі значення:
Відповідно, мінімальний розмір аліментів становить:
З 1 грудня розмір прожиткового мінімуму буде такий:
Отже, з 1 грудня мінімальний 50-відсотковий розмір аліментів становитиме:

Однак у багатьох випадках  мінімальними сумами аліменти не обмежують. Якщо платник аліментів має достатньо грошей, то в такому випадку суд вирішує питання щодо суми допомоги на користь дитини. Тоді аліментника зобов'язують сплачувати своєму нащадку суми, що дорівнюють повному розміру прожиткового мінімуму.

Тоді розмір виплати такий:

Нагадаємо, слідом за ростом прожиткового мінімуму виростуть також пенсії українців і зарплати бюджетників. Зокрема, зростуть мінімальна та максимальна пенсії. Вони, відповідно, дорівнюють одному та десяти прожитковим мінімумам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ