Today.ua

В уряді повідомили, як зміниться норматив на субсидію у зв'язку з офіційним завершення карантину

В Україні офіційно завершився карантин, пов'язаний із COVID-19.  У зв'язку з цим має змінитись норматив на субсидію, відповідно до якого розраховується розмір державної допомоги. Адже цей норматив було знижено тільки на період епідемії коронавірусу.

Отже, чи зазнає змін норматив на субсидію, розповіла в ефірі телемарафону директорка департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Пенсійного фонду України Олена Охріменко.

За словами чиновниці, у докарантинний період субсидія призначалась домогосподарствам у тому випадку, якщо їхні витрати на комуналку перевищували 20% від сукупного доходу сім'ї. Однак із початком карантину цю норму знизили до 15%. Тобто тепер домогосподарство має обов'язково сплатити лише ту вартість комуналки, яка не перевищує 15% від сукупного доходу членів сім'ї. Решта – покривається за рахунок субсидії.

"До початку карантину обов’язкова базова норма плати за послуги становила 20 % від середнього сукупного доходу домогосподарства. Із введенням карантину базову норму було змінено на 15 %. І вже починаючи із серпня, знову базову норму мали переглянути й встановити 20 %", - розповіла Олена Охріменко.

Тобто, зі  зниженням нормативу розмір субсидії став вищим. І тепер, якщо його знову підвищать до колишніх 20%, то субсидії стануть меншими, а деякі сім'ї взагалі можуть втратити на них право. Однак уряд вирішив поки що залишити знижений норматив.

 Кабмін ухвалив постанову №651, відповідно до якої норматив на субсидію залишатиметься незмінним (15%) упродовж дії воєнного стану та ще місяць після його скасування. Таким чином, розмір субсидій не буде зменшуватись до кінця війни, скільки б вона не тривала.

Нагадаємо, оновили список громадян, яким відмовлять у субсидії. Їм не варто розраховувати на допомогу від держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ