Today.ua

Вчителі з найвищою зарплатою: кому із педагогів платять найбільше у 2023 році

Українським вчителям обіцяють підвищити зарплати, але коли це станеться, наразі невідомо. У МОН розповіли, яку мінімальну та максимальну зарплату отримують педагоги в Україні на сьогоднішній день.

Так, найнижчий педагогічний посадовий оклад у 2023 році – 5699 грн. Стільки отримує молодий учитель без стажу роботи.

При цьому мінімальна середня зарплата для вчителя без стажу вища, адже до зарплати вчителів додаються ще й надбавки. Наприклад, за вислугу років — 627 грн (10% для молодих вчителів); за престижність праці – 1254 грн; за сумлінну працю – 522 грн.

За класне керівництво можна отримати додатково близько 1300 гривень на місяць. Якщо вчитель отримує допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки, то до його зарплати додають 522 гривні.

Є доплата вчителям за перевірку робіт:

Таким чином, середня заробітна плата молодого вчителя без стажу, за даними МОН, може набігти до 10574 грн.

Вчителі зі стажем роботи отримують надбавки у розмірах:

На підвищення зарплати у розмірі 15% від посадового окладу мають право вчителі, які отримали педагогічні звання "вчитель-методист", "викладач-методист", "вихователь-методист", "майстер виробничого навчання І категорії". На 10% посадовий оклад підвищують педагогічні звання "старший вчитель", "старший викладач", "старший вихователь", "керівник гуртка - методист", "педагог-організатор-методист", "практичний психолог-методист", "старший вожатий-методист" "Майстер виробничого навчання II категорії".

Найвищі зарплати одержують директори шкіл – від 16 000 грн до 23 000 грн. Заробітна плата вчителя І категорії в Україні становить від 12 900 грн до 21 000 грн, вчителі ІІ категорії – понад 13 700 грн.

Раніше глава Міносвіти Оксен Лісовий прокоментував підвищення зарплат вчителям до 40 000 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ