Today.ua

Вітренко пропонує повернутися до прямих закупівель газу з Росії

Україна знову зможе закуповувати газ у Росії. Про таку можливість заявив в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook. За його словами, це суттєво знизить вартість палива для кінцевого споживача.

Вітренко вважає, що для того, щоб уникнути тиску з боку РФ, можна спробувати знову закуповувати газ у сусідів-росіян. Як відомо, після численних мітингів проти підвищення цін на газ з 1 січня, Кабмін вирішив встановити єдиний тариф для українців на рівні 6,9 грн за кубічний метр на час карантину. Так як це тимчасове рішення, в уряді думають над тим, що робити з тарифами в подальшому.

На думку Вітренко, проблему з тарифами на газ зможе вирішити розблокування транзиту газу з Середньої Азії і експорт газу незалежними компаніями з Росії.

"Це практично автоматично суттєво знизить ціну на газ на оптовому ринку (до рівня експортного паритету). Реалістично, юридичні можливості для тиску на Газпром з цих питань є тільки у Нафтогазу. Таку можливість дав новий контракт, який ми підписали в грудні 2019 року. До жаль, минув рік, а ми поки не побачили навіть скарги в антимонопольний орган Європейського союзу і / або звернення до міжнародного арбітражу. Думаємо над тим, як цю ситуацію змінити ", - зазначив Вітренко.

Юрій Вітренко також бачить можливість закупівлі газу у незалежних від "Газпрому" трейдерів. За його словами, вирішити подібні питання може "Нафтогаз" в рамках контракту від 2019 року.

Раніше стало відомо, що в 2021 році субсидії на газ для українців будуть менше, ніж в минулому, 2020 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ