Today.ua

Як боржникам по комуналці повернути собі субсидію: всі подробиці

Субсидії в Україні з кожним роком отримати стає все складніше. Тих, у кого є борги по комуналці, або чиї доходи перевищують мінімальні, позбавляють пільг. Однак, існують деякі винятки, про які розповів заступник міністра соцполітики України Віталій Музиченко.

Субсидію можуть отримувати і боржники, але тільки в безготівковій формі. У такому випадку субсидія нараховується на спеціальний рахунок, що відкривається в Ощадбанку, з якого і проводиться оплата послуг ЖКГ, які споживаються одержувачем субсидії. Одержувачами субсидії "на руки" є, як правило, пенсіонери. Їм гроші нараховуються разом з пенсією.

У разі, якщо одержувач субсидії у готівковій формі допустив утворення заборгованості по платежах за комуналку, то місцевий орган соціального захисту, що нарахував субсидію, може скасувати готівкову субсидію і перевести виплати в безготівкову форму.

Після погашення заборгованості нарахування субсидії готівкою можуть відновити після подачі відповідної заяви. Підвищення мінімальної заробітної плати в Україні безпосередньо впливає на кількість одержувачів субсидій, яка зменшується з кожним роком. Так як розраховувати на субсидію можуть тільки люди з мінімальними доходами, то після досягнення "мінімалки" у 5000 гривень отримувати пільги на комуналку зможуть тільки непрацюючі люди - інваліди та пенсіонери.

Нагадаємо, при призначенні субсидії з цього року враховуються також доходи дітей, які отримують стипендію за навчання в коледжах, училищах, вузах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ