Today.ua

З'явилися прогнози щодо індексації пенсій у 2024 році

Індексація пенсій у 2024 році, ймовірно, відбудеться. Перегляд виплат з урахуванням інфляції залежатиме від багатьох чинників. Та оскільки закон дозволяє не індексувати соцвиплати під час війни, то індексації може і не бути.

Такий, не вельми конкретний, прогноз щодо індексації пенсій у 2024 році дала голова Мінсоцполітики Оксана Жолнович.

Восени 2022 питання щодо індексації пенсій у 2023 році також було чимось на кшталт ворожіння на кавовій гущі. То говорили, що її не буде зовсім, то припускали, що буде, проте називали дуже скромний відсоток – не більше ніж 5%. Однак у результаті вирішили підвищити розрахункові пенсії на 19,7%. Завдяки такому підвищенню середня пенсія українців зуміла перетнути межу 5 тисяч гривень і зараз становить 5,3 тисячі.

Втім, для українських пенсіонерів це вже пройдений етап. Адже інфляція не стоїть на місці, і витрати на життя зростають із кожним днем. Тому уряд планує індексацію і в 2024 році. Звичайно, вона буде скромнішою, ніж у 2023, оскільки показник інфляції цього року набагато нижчий. А отже, і відсоток можливої індексації буде принаймні вдвічі нижчим. Або її не буде взагалі.

"Цього року ми її зробили. Наступного року постараємося також, але важко сказати, що чекатиме нас на початку весни після ще однієї складної зими. Тому поки що плануємо, а життя покаже", - поділилася планами чиновниця.

При цьому Оксана Жолнович перелічила фактори, які вплинуть, як на індексацію пенсії, так і взагалі на розмір соцвиплат у нашій країні:

Причому, якщо з першими двома факторами все зрозуміло (чим краще буде ситуація, тим вищі шанси на покращення соціальних гарантій), то з третім не все однозначно. МВФ постійно застерігає українську владу від підвищення соціальних виплат.

Нагадаємо, українці можуть збільшити свою розрахункову пенсію у півтора рази. Але при цьому потрібно виконати одну умову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ