Today.ua

Залишилось два дні: українських ФОП попередили про сплату податків

Українські ФОП попередили про необхідність сплатити податки. Деякі із них потрібно внести до 18 серпня, тому що традиційна кінцева дата припадає на вихідні.

Фізичним особам-підприємцям настав час подати декларації за попередній звітний місяць та виконати деякі податкові зобов'язання. У серпні 20-те число випадає на неділю, краще перестрахуватися і провести платіж до 18 серпня включно.

Як відомо, підприємці щомісяця звітують перед контролюючим органом та сплачують податки. У серпні українцям на 1 та 2 груп єдиного податку повернули зобов'язання вносити плату. Раніше це було на розсуд ФОП через повномасштабну війну. До 18 серпня необхідно:

Винятки є лише для фізичних осіб-підприємців, діяльність яких зареєстрована на тимчасово окупованих територіях або у місцях ведення активних бойових дій. Список таких територій регулярно оновлюється, тому слід стежити за змінами, щоб уникнути заборгованості.

Кінцева дата для ФОП 3 групи – 21 серпня. Потрібно встигнути:

До 30 серпня слід сплатити єдиний податок ФОП 3 групи на ставці 2%. Єдиний соціальний внесок досі можна робити добровільно.

Нові правила, які діють для ФОП з 1 серпня

З 1 серпня в Україні скасовано спрощену систему оподаткування. Тепер ФОП 3 групи більше не можуть перебувати на ставці 2%. Вони за наявності відповідної заяви автоматично будуть переведені на 5% або іншу систему.

Платники податків 1 і 2 груп не можуть добровільно сплачувати єдиний податок. Нині це обов'язкова процедура, яка не залежить від воєнного стану.

Також повернулися податкові перевірки. Вони торкнуться таких суб'єктів господарювання:

З 1 жовтня штрафуватимуть підприємців, які не використовують реєстратори розрахункових операцій. Цей пристрій є обов'язковим для всіх підприємств. Санкції не впроваджуватимуть для ФОП, які діють на прифронтових територіях. Бізнес має більше місяця, щоб встановити ПРРО або РРО, або доведеться сплачувати штрафи від сум усіх операцій, які провели без касового апарату.

Раніше повідомлялося, що українців зобов'язали сплатити податки за квартири, придбані задовго до війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ