Today.ua

Знятих з військового обліку українців не випускають за кордон: адвокат пояснив, у чому проблема

Військовий стан та мобілізація тривають в Україні попередньо до 18 серпня. Виїжджати за кордон зараз мають право лише деякі категорії чоловіків, зокрема, виключені з військового обліку. При цьому, якщо людину знято з військового обліку, виїхати з країни їй не дозволять.

Адвокат Роман Симутін розповів, у чому різниця між знятими та виключеними з військового обліку громадянами.

Відповідно до чинного Закону України "Про військовий обов'язок та службу", існують два різні поняття: зняття з військового обліку та виключення з військового обліку.

Зняття з обліку означає, що людину "зняли" з одного місця, але її можуть "поставити" на облік в інший військкомат. Наприклад, згідно з пп. 1 п. 2 ч. 5 ст. 37 вищезазначеного закону при зміні місця проживання людину знімають з військового обліку, і вона має стати на військовий облік на новому місці. Таким чином, особа не втрачає статусу військовозобов'язаного.

Водночас виключення із військового обліку означає звільнення від статусу військовозобов'язаного, призовника чи резервіста. Такий громадянин не має права бути більше мобілізованим.

Оскільки зняті з військового обліку громадяни все ще залишаються військовозобов'язаними та можуть бути мобілізовані до лав ЗСУ, то виїжджати з країни їм не належить згідно із законом.

Як пояснює адвокат, ще до повномасштабної війни, як і в перші її місяці, не надавалося великого значення термінології, тому багатьом непридатним до військової служби ставили штамп "знятий з обліку". Однак із таким формулюванням за кордон виїхати практично неможливо. Виїзд за межі України дозволяється тільки виключеним з військового обліку громадянам.

Раніше повідомлялося, що всі військовозобов'язані в Україні отримають електронні коди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ