Today.ua

Багатьом українцям у червні виплачують підвищені пенсії: про які суми йдеться

У червні багато українських пенсіонерів отримують підвищені виплати. Пенсії підвищили громадянам, які продовжують працювати після виходу на заслужений відпочинок. Середній розмір підвищення виплат становить трохи більше ніж 220 гривень.

Про те, як змінилися виплати працюючих пенсіонерів, розповіла прес-служба ПФУ.

У березні, коли пройшла індексація більшості пенсій, пенсіонерам, що працюють, виплат не підвищували. Їм перерахували пенсії з квітня. Проте перерахунок вони отримують лише тепер, у червні, одразу за три місяці.

За даними ПФУ, з квітня перерахували виплати понад 654,9 тис. осіб. Нагадаємо, що перерахунок пенсії роблять лише тим працюючим пенсіонерам, в яких з моменту попереднього перерахунку або призначення пенсії минуло не менше 24 місяців.

"Розмір пенсії збільшено понад 401 тис. осіб, середній розмір підвищення - 221,74 грн. Виплата перерахованих з 1 квітня пенсій здійснюється в червні у встановлені пенсіонерам дати виплати з доплатою за квітень та травень", - йдеться у повідомленні.

Тут є ще один момент, який може здатися дивним: перерахунок пенсій зробили понад 650 тисячам громадян, а пенсії підвищили лише 401 тисячы. Це пов'язано з тим, що решта 250 тисяч, очевидно, мала дуже низьку початкову розрахункову пенсію і її штучно "дотягували" до встановленого законом мінімуму. І тепер, навіть після перерахунку, нова пенсія не змогла перевищити цей мінімум. Таким чином, суму перерахунку було поглинено тим штучним підвищенням, яке робилося раніше.

Більшості працюючих пенсіонерів перерахували пенсію тільки з урахуванням стажу роботи, що збільшився. Це пов'язано з тим, що їхній теперішній заробіток або нижчий, або приблизно такий, як був під час попереднього розрахунку пенсії. У таких громадян пенсія зросла в середньому на 179,47 грн.

Однак є деякі пенсіонери, які, працюючи на пенсії, одержують набагато більше, ніж отримували до виходу на заслужений відпочинок. Їм перераховували пенсію з урахуванням стажу, що збільшився, і зарплати, що збільшилася. І у них, звісно, підвищення пенсії вийшло вагоміше – 409,16 грн.

Нагадаємо, деякі медики мають право на дострокову пенсію. У ПФУ розповіли, хто може розраховувати на неї у 50 та у 55 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ