Today.ua

Банки блокують картки українців за борги по комуналці: як зняти арешт з карти

Українці масово позбавляються доступу до своїх банківських рахунків через комунальні борги. Банки зобов'язані заарештовувати рахунки тих громадян, які перебувають у реєстрі боржників. Якщо рахунок вже заарештують, то відновити доступ до грошей можна в окремому порядку. 

За час війни борги населення зросли майже вдвічі. Українцям на фоні погіршення економічної ситуації та подорожчання частини комунальних послуг стало важче платити за комуналку.

На сьогоднішній день у реєстрі боржників налічується 627 тисяч осіб, які не платять за рахунками та програли суди, і їм тепер загрожує заморожування коштів. При цьому суд над боржниками триває кілька місяців за спрощеною процедурою без запрошення відповідача, після чого справу відкривають виконавці, які надсилають листи до банків. Вони, у свою чергу, зобов'язані заарештувати рахунки клієнтів, якщо є вимога виконавця на основі судового рішення.

Які наслідки може мати наявність боргів по комуналці:

При цьому заарештовуються навіть соціальні банківські рахунки, на які українці одержують пенсії та інші виплати. За наявності боргів їх можуть списувати і з таких карт.

За законом, банк може забрати до 50% пенсійної виплати. Наприклад, якщо пенсіонер щомісяця отримує пенсію 4800 грн, то в рахунок комунального боргу у нього можуть списати 2400 грн.

Як зняти арешт з рахунку

Для того, щоб зняти арешт з рахунку, боржникам необхідно спочатку з'ясувати, на якій підставі та ким рахунок було заблоковано. Цю інформацію можна отримати у банку. Іноді навіть не потрібно спілкуватися зі співробітниками фінустанови: всі необхідні дані будуть утримуватись в особистому кабінеті інтернет-банкінгу. Можна скористатися системою Мін'юсту з пошуку виконавчих проваджень.

Раніше повідомлялося, що Ощадбанк передає колекторам виплачені кредити своїх клієнтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ