Today.ua

Із грудня в Україні зростуть пенсії: кому і як їх підвищать

В грудні в Україні мають зрости пенсії. Однак виплати піднімуть не всім пенсіонерам, а лише частині. Видання obozrevatel пише, що, зокрема, в останній місяць року одержать підвищені виплати ті пенсіонери, які отримують мінімальну та максимальну пенсії. Їхні пенсії піднімуть, відповідно, на 57 і 570 гривень.

Таким чином, вже з грудня мінімальна пенсія становитиме 1769 гривень, а не 1712 як тепер, а максимальна зросте від 17 120 гривен до 17 690.

Крім того, у зв'язку зі зростанням прожиткового мінімуму підвищиться також доплата за кожний рік понаднормового страхового стажу. Для чоловіків він становить 35 років, для жінок – 30. Щоправда, приріст цієї доплати можна вважати символічним. Доплата за кожний понаднормовий рік зросте з 17,1 гривні до 17,6, тобто на 50 копійок.

При цьому усі наші співгромадяни, які мають необхідний страховий стаж, одержують пенсію, вищу за мінімальну. Для них найменша пенсія – 2100 гривень. Тобто, їх грудневе підвищення мінімальної пенсії не зачепить. Хіба що – виплати можуть несуттєво зрости завдяки тому самому 50-копійчаному зростанню річної доплати.

Нагадаємо, в Раду внесли законопроект, яким прожитковий мінімум визначатимуть зовсім по-іншому.  Він дорівнюватиме 40% від середньої зарплати по державі. Тобто прожитковий мінімум, а за ним і всі виплати, які до нього "прив'язані", мають відчутно "підрости".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ