Today.ua

Курс долара в Україні не буде стабільним у найближчі п'ять років - МВФ

Долар в Україні в 2021 році подорожчає, проте у 2022 впаде в ціні. У найближчі п'ять років американська валюта буде коливатися в Україні в межах 27,2-28,10 грн/долар. Такий прогноз озвучили у Міжнародному валютному фонді (МВФ).

В МВФ розрахували середньорічний курс гривні до долара. У порівнянні з попередніми прогнозами, він більш оптимістичний.

Міністр фінансів Сергій Марченко підтвердив, що до кінця року курс долара в Україні сильно не зміниться, проте можливі певні коливання. За його словами, зараз існує певний девальваційний тренд, однак він може швидко змінитися на ревальваційний під впливом тих чи інших факторів. На ситуацію з курсом впливають експорт-імпорт, приплив валюти в країну, витік валюти з країни, інвестиції.

МВФ - це також один з факторів припливу валюти в країну, але не основний, зазначає Марченко. Міністр додав, що фактор МВФ носить скоріше технічний характер.

За словами фінансового аналітика компанії ICU Михайла Демківа, українці весь час живуть з дефіцитом валюти, тому попит на неї залишається досить високим, що підвищує ціну на долар. Він прогнозує, що до кінця року національна валюта ще просяде, і долар буде коштувати близько 29,5 гривні.

Раніше повідомлялося, що в Україні змінилася система нарахування зарплат. Дізнайтеся, які фахівці незабаром стануть найбільш високооплачуваними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ