Today.ua

Курс долара в Україні: радник Зеленського спрогнозував зміни на ринку валют

В Україні вже кілька місяців поспіль ситуація на валютному ринку залишається стабільною. Радник президента України спрогнозував, яким буде курс долара найближчим часом.

Аналітики дійшли висновку, що 2024 року в Україні зросте офіційний курс долара – до середньої позначки у 41 гривню. Радник президента України Володимира Зеленського Олег Устенко наголосив, що є багато факторів, які можуть вплинути на вартість американської валюти.

"Якщо говорити про курс, я погодився б з тим, що ми можемо очікувати курс на кінець поточного року приблизно на рівні 41-42-43 гривні за долар, у тому діапазоні, про який говорить міністр фінансів", - зазначив представник глави держави.

За словами Устенка, ситуація різко зміниться у разі деблокування нашого чорноморського коридору. Якщо ми зможемо без проблем вивозити українське зерно, то це створить майже 40% валютних надходжень. Шквал валютних надходжень від продажу на світовому ринку сприятиме не просто стійкості гривні, а тренду на зміцнення рівня, який спостерігався кілька місяців тому.

Радник Зеленського наголосив, що багато чого також залежатиме від подій на фронті та темпів деокупації українських територій. Якщо звільнення буде швидким та російських окупантів вдасться перемогти у першому півріччі 2024-го, економічна модель зміниться.

"Буде змінено підхід до того, скільки валюти заходитиме в країну. Якщо більше інвестицій заходить у країну, тобто продавлення курсу у бік руху до 35. Але треба розуміти і позицію Міністерства фінансів, коли потрібно складати бюджет. Я так розумію, вони будуть фіксуватися на тих параметрах, які було названо", – цитує Олега Устименка ТСН.

Раніше аналітики різко змінили прогноз курсу долара на кінець цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ