Today.ua

МВФ виступив проти підвищення видатків бюджету України: виняток зробили для однієї галузі

План видатків бюджету України МВФ не рекомендує змінювати. До підвищення або скорочення бюджетних видатків можна буде вдаватися лише в дуже обмежених випадках. При цьому обмежувальні заходи не стосуватимуться лише однієї галузі – оборонної.

Запобіжники на шляху можливих змін до плану видатків бюджету розставляє законопроект №9346-1д, який Верховна Рада вже розглянула і схвалила у першому читанні.

Цим законопроектом встановлюється низка умов, за яких може бути переглянуто вже затверджений бюджетний план. Якщо цей закон проголосують і в другому читанні, то внести зміни до видаткової частини бюджету стане набагато складніше, ніж зараз.

Зокрема, законопроект передбачає дві головні умови для перегляду бюджету:

Кожна з цих умов є необхідною, проте недостатньою для перегляду бюджетного плану. І лише в сукупності вони можуть бути достатньою підставою для зміни плану видатків бюджету.

Крім того, можна буде вносити правки до бюджету, якщо Мінекономіки не вгадало з бюджетним планом.

Виняток зробили лише для однієї галузі - оборонної. Видатки на оборону можна буде розглядати без будь-яких передумов.

Цим законопроектом також передбачено скорочення обсягу державних гарантій до 3% планових доходів загального фонду державного бюджету. Для порівняння: у довоєнному 2021 обсяг державних гарантій становив 8,4%.

При цьому, за словами голови бюджетного комітету Роксолани Підласої, на такому законопроекті наполягає МВФ.

Нагадаємо, у липні в Україні стартував третій, і останній цього року етап індексації пенсій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ