Today.ua

Податок на житло: кому і скільки доведеться платити в 2021 році

Цього року багатьом українцям доведеться сплатити величезний податок на житло. Деяким нашим співгромадянам за свої квадратні метри доведеться віддати за рік до півсотні тисяч гривень.

Податок на житло доведеться платити всім, у кого є понаднормові квадратні метри. Нагадаємо, що понаднормовими вважаються квартири площею понад 60 квадратних метрів і приватні будинки, площа яких перевищує 120 квадратних метрів.

При цьому ставка податку на житло за кожен понаднормовий квадратний метр має бути згідно із законом не більш ніж 1,5% від мінімальної зарплати за минулий рік. Тобто, в цьому році кожен "зайвий" квадратний метр житлової площі коштуватиме українцям 70,8 гривні.

Таким чином, якщо у вас, наприклад, є квартира площею 80 квадратних метрів, то податок сплачується за 20 квадратів. Він складе 1416 гривень. Те ж саме доведеться віддати державі за будинок площею в 140 квадратних метрів.

Правда, закон дозволяє місцевій владі збільшувати неоподатковувану площу. Однак місцева влада, як правило, до цього не вдається. Таким чином, сплатити податок на житло доведеться багатьом.

Однак і це ще не все. Для елітних квартир із великою площею понад це передбачений ще й фіксований податок на житло в розмірі 25 тисяч гривень. Йдеться про квартири площею від 300 і вище квадратних метрів і будинки площею понад 500 квадратів.

Тобто якщо у вас, наприклад, є квартира площею 370 квадратних метрів, то вам доведеться заплатити податок на житло з розрахунку на 310 "зайвих" квадратних метрів і ще плюс 25 тисяч. Таким чином, така квартирка потягне на суму 21 948 грн + 25 000 грн = 46 948 грн.

Податок розміром майже в 50 тисяч гривень, звичайно, чималий. Однак держава, вочевидь, розраховує, що оскільки у власників знайшлися гроші на таку квартиру, то знайдуться і для податку на житло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ