Today.ua

Пенсії в Україні хочуть платити по-новому: що зміниться в нарахуваннях і виплатах

В Україні незабаром мають намір нараховувати та виплачувати пенсії по-новому. В процесі пенсійних виплат замість широко впроваджуваних нині процесів децентралізації, навпаки, хочуть вдатися до жорсткої централізації, повідомляють на сайті Мінсоцполітики.

У Мінсоцполітики активно розробляють таку модель, за якої в процесі пенсійного забезпечення громадян буде якомога менше посередників. Територіальні управління ПФУ поступово будуть усунені від процесу нарахування та отримання пенсій громадянами. Всі пенсії і соцвиплати будуть фінансувати з єдиного центру - Пенсійного фонду України. Це має прискорити процес проходження грошей до отримувача і, до того ж, максимально скоротити людський фактор в процесі нарахування пенсій.

Цього вдасться досягти завдяки широкому впровадженню цифрових технологій у роботу Пенсійного фонду України.

"Створена і впроваджена централізована підсистема призначення і виплати пенсій, а обслуговування громадян в органах Фонду здійснюється незалежно від місця їхньої реєстрації", - повідомив заступник голови правління Пенсійного фонду України Олександр Малецький.

Звичайно, перехід на цифрові рейки не відбудеться одномоментно. Спершу потрібно перевести з паперового в цифровий вигляд всі особисті справи клієнтів Пенсійного фонду України. Їх налічується понад 10 мільйонів. На сьогодні більше 1,4 мільйона особистих справ вже оцифровано.

Навіть більше, вже створено сервіс, який дозволятиме автоматично призначати людям пенсії за віком без звернення до пенсійних органів та особистого їх відвідування. Це особливо важливо зараз, під час епідемії. Та й взагалі можна буде скоротити час поїздок та оббивання порогів, які віднімають у літньої людини чимало часу і сил.

Нагадаємо, з 1 січня 2021 року мінімальна пенсія в Україні зросте до 2400 гривень. Однак ця норма стосуватиметься лише громадян, яким вже виповнилося 65 років, і які, до того ж мають необхідний пенсійний стаж: жінки - 30 років, чоловіки - 35.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ