Today.ua

Підвищення пенсій можуть відкласти через нестачу коштів в ПФУ

Запланованої на березень індексації пенсій може не бути. Про таку прикру ймовірність попередив глава Мінфіну Сергій Марченко в інтерв'ю, яке він дав виданню ukrinform.

Таке може статися через нестачу грошей у Пенсійному фонді, говорить головний фінансист країни. Ситуація з наповненням Пенсійного фонду в прийдешньому, 2021, році дійсно очікується складна.

По-перше, очікується недовиконання прогнозованих власних надходжень Пенсійного фонду. Влада пішла назустріч вимогам підприємців і перенесла на рік обов'язкове впровадження касових апаратів. Адже саме завдяки посиленню обліку та контролю за обігом коштів у малому бізнесі розраховували отримати більше надходжень і в бюджет, і в Пенсійний фонд. Крім того, багатьом підприємцям передбачили податкові пільги у зв'язку з карантином через коронавірус, що також скоротить платежі від них.

По-друге, багато дрібних підприємств, не витримавши ще весняного локдауна, просто припинили роботу, а разом з ними канули в Лету і грошові надходження від них. По-третє, дотацію Пенсійному фонду з бюджету також скоротили на 8,5 мільярда гривень. Влада була змушена це зробити на вимогу МВФ, який пригрозив, що взагалі на дасть грошей, якщо Україна не скоротить дефіцит бюджету. Отже, грошей для підвищення пенсій об'єктивно взяти ніде.

Але при цьому Сергій Марченко стверджує, що кошти на щорічну індексацію пенсій передбачені, причому в повному обсязі. Питання лише в тому, чи відбудеться це в березні, як планувалося, або ж пізніше.

"Зараз дискутуємо про терміни індексації - з березня або пізніше. З'ясуємо остаточно після оцінок і розрахунків бюджету Пенсійного фонду", - повідомив глава Мінфіну.

Нагадаємо, в Україні вже відклали до кращих часів заплановане підвищення мінімальної зарплати. Природно, при цьому не виростуть і всі, підв'язані до неї, інші виплати. Однак середня зарплата в Україні, незважаючи ні на що, зростає. Так, прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що у вересні середня зарплата по Україні майже досягла 12 тисяч гривень.

Депутат Верховної Ради розповіла про перспективи і ризики накопичувальної пенсійної системи в Україні. Хто лобіює законопроекти і чому для простих українців це має високі ризики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ