Today.ua

З 1 січня в Україні піднімуть податки: кому доведеться платити більше

В Україні вже з 1 січня зростуть податки. При цьому у відсотках вони залишаються колишніми, виросте лише їхня абсолютна величина. Це обумовлено підвищенням мінімальної зарплати і розміру прожиткового мінімуму, пише видання obozrevatel.

Через підвищення мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму зростуть такі податки:

  1. Збільшиться мінімальний розмір Єдиного соціального внеску (замість 1100 гривень він стане 1320), який залежить від мінімальної зарплати;
  2. Виросте також єдиний податок для фізосіб-підприємців. Зокрема, для ФОПів першої групи, в яких він становить 10% від прожиткового мінімуму для працездатних громадян, він тепер буде 227 гривень замість 210,2. А ФОПам другої групи, які платять податок в розмірі 20% від мінімальної зарплати, доведеться платити 1200 гривень замість 944,6.
  3. Зміниться також розмір і порядок виплат податку на "зайву" нерухомість. Тепер кожен понаднормовий квадратний метр житла буде обходитися його власнику в 70,8 гривні замість колишніх 62,5. Нагадаємо, зайвою вважається вся житлова площа, яка перевищує 120 квадратних метрів в будинках і 60 квадратних метрів у квартирах.

При цьому податок на нерухомість може бути змінений

Законодавці пропонують враховувати не так розмір житла, як його ринкову вартість. Пояснюють це тим, що вартість житла може бути різною в різних населених пунктах і навіть у різних мікрорайонах одного й того ж міста.

Наприклад, в Києві доводиться платити однаковий податок за квартири одного метражу, які знаходяться в центрі і де-небудь на околиці. При цьому їхня ринкова вартість відрізняється майже вдвічі. Те ж саме стосується і двох приблизно однакових за площею приватних будинків, один з яких знаходиться в елітному селищі під Києвом, а інший десь на задвірках Луганській області.

Тому законопроектом, зареєстрованим у Верховній Раді, пропонують зробити ставку податку на нерухомість в розмірі до 0,02% від оціночної вартості житла.

При цьому такий податок можна буде не платити пенсіонерам, ветеранам, малолітнім громадянам і недієздатним людям, але тільки в тому випадку, якщо ціна їхнього житла не перевищує встановлених розмірів. Так, для квартири це буде 300 мінімалок (в містах із населенням понад мільйон людей) і 100 мінімалок - в населених пунктах, де проживає менше мільйона громадян.

Для будинків законопроектом передбачено інші ціни. У містах-мільйонниках вартість будинку не повинна перевищувати 600 мінімалок, а в містах з населенням до мільйона осіб - 250 мінімалок.

Нагадаємо, українцям розповіли, хто може отримати пільгу зі сплати податку на нерухомість. До цієї групи входять соціально незахищені люди, а також ветерани війни та "чорнобильці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ