Today.ua

Тариф на газ в Україні зріс двічі: піднялася ціна і вартість доставки

Тариф на газ в Україні з 1 січня зріс за двома складовими: і за сам газ, і за його розподіл. Причому, якщо постачальника газу українці можуть вільно міняти, обираючи того, в якого найбільш прийнятні умови, то розподільника газу (фактично облгаз) змінити неможливо.

Таким чином, споживачам доведеться платити облгазам за тими тарифами на газ, які встановлені ними і схвалені НКРЕКУ. Нацкомісія схвалила підвищення тарифів на газ для 20 газорозподільних компаній з 22, пише epravda.

Зокрема, в підприємстві "Київоблгаз" тариф на газ зросте з 0,81 грн до 1,55 грн за кубометр (без ПДВ), у "Київгазі" - з 0,28 грн до 0,32 грн, в "Одесагазі" він виросте з 0,79 грн до 0,89 грн, в "Полтавагазі" - з 1,09 грн до 2,07 грн, в "Херсонгазі" - з 0,94 грн до 1,8 грн, в "Луганськгазі" - з 0,92 грн до 1,13 грн за кубометр.

Таким чином, з січня тарифи на газ (за його розподіл) будуть такими: Розподільні компанії (облгази) пояснюють підвищення тарифу на газ тим, що в 2015-2019 роках, коли діяли спеціальні зобов'язання по вартості газу, облгази недоотримали значну частину виручки. Зараз вони цю недоотриману виручку намагаються частково компенсувати.

Нагадаємо, на Полтавщині, через необґрунтовані підвищенн тарифів на газ, мешканці кількох міст вийшли на майдан.

Водночас зросли тарифи на газ і в усіх 55 постачальників, які працюють на ринку природного газу. Вони прив'язують вартість свого товару до енергоринку. Тобто, чим дорожче коштує газ на європейському хабі, тим дорожче він буде і в Україні. При цьому різниця в цінах від різних постачальників доволі висока. Тому споживачі нерідко прагнуть змінити компанію-постачальника газу.

Однак при зміні постачальника не все виходить гладко. Нерідко облгази, які розділились на дві складові і взяли на себе функції як постачання, так і розподілу газу, ставлять палиці в колеса споживачам, що хочуть купувати газ в іншого продавця. Способів приструнити надто норовливого клієнта є немало. І газопостачальники вдало ними користуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ