Today.ua

Українську систему ЖКГ очікує неминучий колапс через тарифи - експерт

Українську систему ЖКГ очікує колапс, якщо уряд нічого не змінить у формуванні тарифів і не придумає, як підтримати комунальників, при цьому не ставлячи на грань виживання непосильними тарифами споживачів комунальних послуг.

Практика показала, що підвищення тарифів на комунальні послуги не призводить до зростання доходів підприємств, що надають ці послуги, а лише збільшує борги населення. Такими міркуваннями поділився у своєму Facebook голова комітету з питань ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської Ради при КМДА Олег Попенко, розповідає hvylya.

Олег Попенко підкріпив свої міркування цифрами. Так, у жовтні минулого, 2019, року в Україні було нараховано 6,9 мільярда гривень комунальних платежів без урахування електроенергії. Через рік, у жовтні 2020 року, було нараховано вже 8,7 мільярда гривень.

"Ось вам тарифна політика, ось вам обіцянки щодо того, що тарифи не будуть зростати. Поступово тарифи для населення на оплату житлово-комунального господарства збільшилися на двадцять п'ять відсотків. Запам'ятовуйте цю цифру - двадцять п'ять відсотків у порівнянні з жовтнем 2019 року", - говорить експерт.

Паралельно з ростом нарахувань зросли і борги. У жовтні 2019 сумарний комунальний борг українців становив 47,3 мільярда гривень. А в жовтні 2020 заборгованість в ЖКГ вже виросла до 51 мільярда. Цілком очевидно, що зростання тарифів призвело до збільшення заборгованості.

"Це все до того, що нас всіх чекає у 2021 році. Це буде зростання тарифів в середньому на тридцять відсотків. Відповідно, це призведе і до зростання заборгованості населення щодо їх оплати. Добробут простого українця не витримує зростання тарифів", - зазначає Попенко.

До того ж ситуацію погіршує пандемія коронавірусу і майбутній локдаун. Тому не треба бути провидцем, щоби передбачити, що зростання заборгованості в ЖКГ буде й далі продовжуватися. І зрештою це призведе до колапсу усього житлово-комунального сектора.

Нагадаємо, в Україні підвищили тарифи на розподіл газу, деякі облгази - майже вдвічі. Цей тариф стане вище в 20 облгазах з 22.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ