Today.ua

Українські бізнесмени прогнозують підвищення курсу долара до 30 гривень

Курс долара в Україні до закінчення 2021 року підбереться впритул до 30 гривень. Такий прогноз по курсу валют дають вітчизняні бізнесмени. Його результати оприлюднені у звіті Нацбанку України за IV квартал 2020 року.

Для формування більш-менш об'єктивної статистики очікувань курсу долара було опитано керівників 693 українських підприємств. При цьому вони представляли різні сфери діяльності, а також різні масштаби бізнесу - за кількістю працюючих та за обсягом виробництва. Опитування показало, що більшість бізнесменів погіршило свої ж прогнози щодо курсу долара, які вони давали в III кварталі 2020 року.

Зокрема, 44,5% опитаних вважають, що до кінця 2021 року обмінний курс долара буде коливатися в коридорі від 29,01 до 30 гривень.

Ще три місяці тому у них були інші прогнози на курс долара, а за півроку до цього вони були упевнені, що перспективи гривні ще більш оптимістичні.

Так, у першому кварталі 2020 року бізнесмени були впевнені, що долар буде на рівні 26,01 гривні, у другому - погіршили свій же прогноз до 28,28, в третьому - пророкували курс долара на рівні 28,99 гривні. І, нарешті, у четвертому кварталі інфляційні очікування бізнесу ще погіршилися: в середньому опитування дало прогнозований курс долара на рівні 29,68 гривні.

На жаль, прогнози бізнесменів не безпідставні. Адже під кінець року Нацбанк різко збільшив грошову масу в гривнях, надрукувавши багато додаткових банкнот. Звичайно, це не може не призвести до емісії гривні. Та й економічні прогнози на 2021 рік не говорять про ослаблення курсу долара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ